AFC11.cz    Diskusní fórum    Pravidla    FAQ    Hledat    Uživatelé    Registrace    Přihlášení 
odeslat nové téma  Odpovědět na téma

Co pro vás znamená léto?
Sluníčko, vodu, prázdniny, KONEČNĚ!!
42%
 42%  [ 3 ]
Voda, koupání, dovádění, opalování se, kytičky a hlavně ta voda ke koupání
14%
 14%  [ 1 ]
Zmrzlinůůůůů!!
0%
 0%  [ 0 ]
Volno, výlety, sluníčko, teplý deštík, pohodu
28%
 28%  [ 2 ]
Příšerné vedro, už aby byla zima a Vánoce
0%
 0%  [ 0 ]
Brigáda a žádné starosti se školou
0%
 0%  [ 0 ]
Budu improvizovat, nějak to dopadne a já si nebudu stěžovat
14%
 14%  [ 1 ]
Celkem hlasů : 7

Léto



Založen: 17. 10. 2007
Příspěvky: 549
Bydliště: Brno
Odpovědět s citátem
    Cestou do práce na mne dolehly dvě věci: První, že pracovat na plný úvazek je v praxi něco úplně jiného, než jsem si kdy dokázala představit a tudíž jakýsi obdiv ke všem dospělým, kteří tohle zvládají a ještě jsou u toho milý a v pohodě. A druhá, že dostat se někam po Brně, ať už MHD nebo osobním automobilem, je adrenalinový zážitek a proto je lepší, brát to s humorem, protože většina města bude rozkopaná do konce prázdnin, nejpalčivější uzavírka dokonce do konce prázdnin roku 2009:)
    A tak to tedy s humorem beru, snad se vám to bude líbit...


Léto

Zralé jahody a třešně. Vysvědčení a vůně začínajících prázdnin. Rozpálený beton a voda sotva k osvěžení při koupání. Zmrzlina a chlazená limonáda. Šumění vodotrysků a korun stromů...

"Zatraceně! Spletl si to tu se závodištěm, nebo zkouší, jak rychle se dokáže rozsekat na cimprcampr?!" zavrčel Tom bezadresnou otázku, když rukama praštil do volantu a vymáčkl z mercedesu nejvyšší možnou rychlost ve snaze konkurovat motocyklu.
Semir si narovnal krk a záda, jež mu prudká akcelerace nepříjemně zabořila do sedadla, sledoval ubíhající okolí a tlumeně, avšak s konstantně se zvyšujícím hlasem, si říkal: "Ještě ne...ještě ne...ještě ne..."


Byl červenec a pro dálniční polici to znamenalo především těžké rozhodování mezi divokou akcí na rozpálené dálnici a hekticky plynoucím časem v klimatizované služebně s vydýchaným vzduchem.

"Ještě ne...ještě chvíli...skoro už...Teď! BRZDI!!!!" nařídil Tomovi, který vší silou jež měl v nohách poslechl, aby za obrovského úpění brzd zastavili, vyskočili z auta a doběhli pár metrů ke zbytkům motorky.Odtáhli řidiče, který se zdál v šoku, možná proto, že před ním náhle vyrostl zátaras, oznamující opravu (V rychlosti kolem 150 kilometrů za hodinu rostou takové zátarasy neobyčejně rychle), možná z toho, jakým neuvěřitelným štěstím se mu podařilo vyhnout prudkým zatočením zátarasu i smrtelnému způsobu parkování.

Znamenalo to hromadnou migraci: Němců z Německa a cizinců do Německa, prázdniny, dovolené, poznávací zájezdy a vůbec, ... prostě dálnice praskající ve švech.

Tom opovážlivce opřel o mercedes, ale než se stačil pohledem střetnout se Semirem, (aby mu vynadali sehraně) motorkář se sesul na zem.
"Potřebuje záchranku:" zavrtěl Semir hlavou a nahnul se pro mobil.
"Ta než se sem dostane, hodíme ho tam sami. Podle mne je jenom v šoku." skláněl se k němu Tom.
"A nebo je mu blbě ze sluníčka, ..." brblal Semir a začal zápasit s mladíkovou helmou.


A do toho všeho jsou tu ti, co se neumějí zařadit ani do normálního provozu, Tomem a Semirem souhrnně označovaní jako "Šílenci": Tací, co zbytečně riskují a nechají se oslnit sluncem či podlehli jiné začátečnické chybě. Děti s řidičákem, jimž rodiče poprvé půjčily auto a ony se musí předvádět. Manažeři a podnikatelé, jejichž ručička na tachometru nemá žádné meze, neboť čas jsou peníze. A další a další...nu ano, šílenci.

"To se ten krám nemohl rozlomit?"
"Nemohl, karbon kevlar dá hodně práce rozbít."
"To mi chceš říct, že ta helma je z toho samýho, z čeho Hartmutt říkal, že je ta nová neprůstřelná vesta?"
"Jo. Ukaž, tohle je D-kroužek, musí se to rozepnout, za tohle zatáhnout, odsud vytáhnout, teď odsud a je to."
Hnědoočko jen koukal na parťákovu zručnost: "Musíme ho dostat z té bundy, to je nápad, jet v tomhle vedru v černý kůži." mumlal dál, bojujíc se zipem.
"Mít textil, má ho po té jízdě po asfaltu zaškvařený do kůže. Hazarduje se životem, ale rozhodně je na to dobře vybavenej." usoudil dlouhán.
"Ale mohl by to mít o číslo větší." přidal svou trošku do mlýna ten menší, který konečně porazil zip.
"Musí to být těsný, ty chrániče maj sedět a chránit, ne mu při pádu rozedřít kůži."
"Ty se nějak vyznáš."
"O nepříteli je nutno mít co nejvíce informací." ušklíbl se Tom.
"Tak já informuji svatého Tomáše o našem příjezdu." vytočil Semir číslo do nemocnice.


Třešinkou na dortu jsou ovšem opravy a uzavírky. Jako by jich nebylo dost způsobeno nehodami, ony prostě v létě rostou jako houby po dešti.
"Jakoby to někdo naplánoval!" vztekal se řidič červeného saabu, aniž by si uvědomil, že právě na léto rekonstrukce prostě plánované jsou.
"Musí to dělat zrovna, když jsou letní prázdniny a rodiče jezdí s dětmi na výlety?" chytala se paní za hlavu v záchvatu vzteku, když objížděla další výluku.


"Centrála Kobře 11!" zapraskala vysílačka.
"Kobra 11 slyší!" chopil se jí Turek.
"Problémy na padesátém pátém kilometru. " oznámila Petra.
"Přebíráme to."
"Počkej ještě! Mám pro tebe změny v uzavírkách."
Semir se natáhl pro mapu a podle sekretářčiných pokynů gumoval a přikresloval značky, zatímco modroočko zahnul do lesíka.
"Pozor, teď máme na polovině silnic kládu." ohradil se menší z komisařů, když jeho kolega provedl obrat o devadesát stupňů a jemu se tužka rozjela po celé mapě.
"Tak je rychle odstraň aspoň z těch, na které míříme."
"Tak zkus chvíli nedrkat." napravoval snědý komisař škody.


Kdyby byl pána, paní a jim podobné slyšel někdo za výluky zodpovědný, nejspíš by odpověděl: "A kdy jindy, (zde by možná bylo neslušné oslovení) byste si to navrhovali dělat vy? V jarních deštích, podzimní plískanici nebo zimní chumelenici?"

Na padesátém pátém je čekala felicie stojící šikmo přes silnici, kterou objížděly davy již tak otrávených řidičů. Vozům vyhýbal zoufalý řidič, který obíhal kolem a chytal se za hlavu.
"Co se děje?" zamířili k němu komisaři.
"Nejede." oznámil muž.
"A proč?"
"Nemohu nastartovat."
Tom si pomyslel něco o rozčilujících odpovědích, zatímco Semir naskočil na sedadlo řidiče dal ruční brzdu do správné polohy a otočil s autem (za cenu pár škrábanců) do správného směru."
"Ale...ale..." koktal muž.
"Jeďte, než vám dáme pokutu." poradil mu Tom a muž na radu dal.
"Zasloužíme si oběd, ne?" mrkl Semir na Toma s úsměvem anděla.


No prostě, všechny možné vnější faktory způsobily, že Tom a Semir byli ve svém živlu a stanice vzhůru nohama (nebo stanice vzhůru nohama a Semir s Tomem ve svém živlu? Těžko říct, co byla příčina, a co následek, pokud to nebyla ekvivalence).

"Taky si říkám."
Ani s užitím osvědčených zkratek se však k jídlu nedostali, už po pár minutách narazili na peugeot, který si s pravidly silničního provozu rozhodně hlavu nelámal.
"Toho si chytíme!" rozhodl Tom.
Semirovou odpovědí bylo jen zakručení v břiše.


Německé silnice se proměnily v jeden velký začarovaný hrad: Byly tu silnice, které vypadaly jako silnice, ale nikam jste se po nich nedostali. Byly tu takové, po nichž jste se dnes dostali jinam, než včera, a byly tu silničky, které na mapě vůbec nebyly k nalezení, ale byly často jedinou možností, jak se někam dostat, jelikož oficiálně doporučené objížďky byly plné objíždějících. Komisaři nejen, že spoustu těchto cest během lét objevovali a často užívali. Oni jich pár i sami vytvořili!

"Kdybych si mohl nechávat, co vyberu za pokuty, mám letní sídlo na Floridě." ušklíbl se modrooký komisař.
"Mně by stačil pořádný oběd." podotkl jeho parťák "Nebo aspoň něco k zakousnutí."
"Co bych pro tebe neudělal." Tom zrychlil a donutil zajet ke krajnici žlutou dodávku s nápisem Family Frost.
"Udělal jsem něco?" strachoval se řidič.
"Ne, ale můžete udělat dobrý skutek." zakřenil se hezčí z komisařů.


Nebyl čas ztrácet čas. Každý dělal, co mu šlo nejlépe, a to s maximálním nasazením a vědomím, jak moc by mu teď píchla ta dovolená, kterou si ještě nevybral a zároveň, že vzít si teď dovolenou by bylo to nejpodlejší, co by mohl udělat. Petra si kolem svého počítače vytvořila hotové výpočetní středisko, do nějž byli zapojeni všichni, kdo se zdržovali na stanici. Přijímali novinky od Hotta a Bonratha, kteří pomáhali řídit dopravu a měli přehled o problémech na dálnici, a posílali je dál, Anně, Tomovi, Semirovi, Frankovi i Sussaně a dalším, kteří k prostě k práci potřebovali vyšší hladinu adrenalinu.

S dinosaury na špejli se za obědem mířilo mnohem lépe, ale nebylo jim souzeno: "Tome, Semire, potřebujeme pomoc, máme tu hromadné řízení v opilosti, oni se snad domluvili!" ozval se z vysílačky Sussanin hlas. Jakmile doplnila i kam mají jet, Semir okamžitě nahlásil, že jsou tam co by dup. Na oběd bylo rázem zapomenuto. Tom zahnul k jedné z osvědčených zkratek a zařadil poměrně vysokou rychlost. V jejich tvářích se zračilo jediné, div si nezamnuli ruce, ale nejlépe to vyjádřili spokojeným a odhodlaným:
"Vypadá to na pořádnou akci."
"Si piš, příjemná změna."



Bylo léto, čas prázdnin a zábavy. Tom a Semir si to svým způsobem užívali také.

_________________
nevím proč mne zaujal tenhle citát, ale něco do sebe určitě má:
    "I am still, thank God, an atheist."
    (Luis Buñuel)
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuOdeslat e-mailZobrazit autorovy WWW stránkyICQ
Tess


Založen: 19. 10. 2007
Příspěvky: 35
Bydliště: Praha
Odpovědět s citátem
Fí,
tak to je nááádherná povídka. Přesně ta po které se mi stýskalo. Pohoda , klídek, léto a sem tam nějaká práce.
Těší mě že je tu ještě někdo, kdo dává hlavní roli dvojici Semir -Tom .
Fí z té povídky na mě dýchl teplý červencový den. Bohužel v reálu lituji že jsem si dnes do práce nevzala deštník.
Laughing Laughing Laughing
Krásné léto.
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuZobrazit autorovy WWW stránky
kajusia


Založen: 15. 10. 2007
Příspěvky: 447
Odpovědět s citátem
Hyuu!!! Miláškové nejmilejší! Smile
Krásná povídka, Fíčku! Naprosto dokonale si ten chaos umím představit a to mi stačily tři prázdninové dny v Brně. Laughing
Ha, hrozně moc mě rozesmála pasáž:

Semir se natáhl pro mapu a podle sekretářčiných pokynů gumoval a přikresloval značky, zatímco modroočko zahnul do lesíka.
"Pozor, teď máme na polovině silnic kládu." ohradil se menší z komisařů, když jeho kolega provedl obrat o devadesát stupňů a jemu se tužka rozjela po celé mapě.
"Tak je rychle odstraň aspoň z těch, na které míříme."
"Tak zkus chvíli nedrkat." napravoval snědý komisař škody.

A taky větička: Semirovou odpovědí bylo jen zakručení v břiše.

Báječná, osvěžující letní povídka napsána ručkou báječného človíčka. Smile
Krásně se to četlo! Jako veliké plus vidím ty informace, které jsi využila a použila. Wink

(Hlásla jsem pro improvizaci, nerada plánuji a aspoň nejsem zklamaná. Laughing Smile )
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuICQ



Založen: 17. 10. 2007
Příspěvky: 549
Bydliště: Brno
Odpovědět s citátem

    Děkuji moc, Tess, jsem vždycky ohromně ráda, když se dílko líbí a když splní, k čemu bylo stvořeno. Tvůj komentář opravdu potěšil a já doufám, že tebe potěší meteorologická předpověď, už bychom tu konečně mohli mít léto, prý Smile ...

    U čtení tvých komentářů, Káji, mám občas pocit, že bych si to po sobě měla přečíst znova, protože v povídce objevíš tolik věcí, a já je tam pak jdu hledat : o ). Jsem moc ráda, že ses pobavila, děkuji za komentář!



_________________
nevím proč mne zaujal tenhle citát, ale něco do sebe určitě má:
    "I am still, thank God, an atheist."
    (Luis Buñuel)
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuOdeslat e-mailZobrazit autorovy WWW stránkyICQ
Ajši
Administrátor

Založen: 14. 10. 2007
Příspěvky: 1513
Bydliště: Hodonín
Odpovědět s citátem
Chudinky naše malé upracované! Sad hezky jsi ale, Fí, popsala skutečnost těch všemožných a přesto samozřejmě oprávněných letních uzavírek, stejně jako nepříjemných reakcí řidičů, které z toho logicky plynou Wink
Bylo mi těch dvou líto... pracovat v takovém vedru, doufám, že alespoň mají klimatizaci Wink

Pobavilo mě, jak chtěli Packa s Tomem seřvat nezodpovědného motorkáře koordinovaně i jejich později popsaná spolupráce s ostatními na stanici, je vidět, že jde o bezvadně sehraný tým Smile

"Jakoby to někdo naplánoval!" vztekal se řidič červeného saabu, aniž by si uvědomil, že právě na léto rekonstrukce prostě plánované jsou.


Muhaha Very Happy

A co u mě vedlo? Samozřejmě nesmírně vtipné


"Kdybych si mohl nechávat, co vyberu za pokuty, mám letní sídlo na Floridě." ušklíbl se modrooký komisař.
"Mně by stačil pořádný oběd." podotkl jeho parťák "Nebo aspoň něco k zakousnutí."
"Co bych pro tebe neudělal." Tom zrychlil a donutil zajet ke krajnici žlutou dodávku s nápisem Family Frost.
"Udělal jsem něco?" strachoval se řidič.
"Ne, ale můžete udělat dobrý skutek." zakřenil se hezčí z komisařů.

Pobavilo mě to Laughing nejen útok na nabohý Family Frost, ale i dobře známá a všeobecně provařená Semirova nenasytnost XD no není ten Packa rozkošný? Very Happy

Až na jednu hrubečku (pozor na ni Wink) milá letní povídka, byť jen s drobným dějem Wink dobře se četla Very Happy



A co je u mě léto?

Strašlivé vedro... fakt, že na mě všichni zírají jako na magora, když chodím i na největším slunku v džínové bundě, která mi alespoň trochu zakrývá postavu. Taky bazény, které lidem závidím, koupaliště, kam by mě nikdo nedovlekl, protože nic na světě mě nedonutí jít před lidma do plavek...
Pak také moře a cesta k němu, zoufalé zírání na hladinu, zda se tam neobjeví delfíni...
Doba, kdy čtu...
Vedro... setkání s přáteli z afc11.cz

Stačí? Wink
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávu



Založen: 17. 10. 2007
Příspěvky: 549
Bydliště: Brno
Odpovědět s citátem
    Díky moc za koment, Wox, potěšil děsně, zvlášť teď!

    Chybka opravena, schovávala se pečlivě třem mým kontrolámSmile

    Opravdu nevím, proč bys nemohla na koupák, když já jsem dnes v bazénu třikrát do týdne a to jsem přerostlá na velrybu Smile.

    Jsem moc ráda, že ses pobavila, od toho to bylo psáno.

    Užij si léto, Wox!


_________________
nevím proč mne zaujal tenhle citát, ale něco do sebe určitě má:
    "I am still, thank God, an atheist."
    (Luis Buñuel)
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuOdeslat e-mailZobrazit autorovy WWW stránkyICQ
Léto
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina  
Strana 1 z 1  

  
  
 odeslat nové téma  Odpovědět na téma