AFC11.cz    Diskusní fórum    Pravidla    FAQ    Hledat    Uživatelé    Registrace    Přihlášení 
odeslat nové téma  Odpovědět na téma
2) Bankovní loupež
Tess


Založen: 19. 10. 2007
Příspěvky: 35
Bydliště: Praha
Odpovědět s citátem
I tato povídka prošla rekonstrukcí, příjemné čtení. Je malinko delší ,tak trpělivost prosím



BANKOVNÍ LOUPEŽ

Bylo krásné podzimní ráno, studené slunce ozařovalo kapky rosy na travnatých krajnicích dálnice A15 a zlátnoucí stromy dodávaly ránu romantický nádech.
Semir Gerkhan řídil klidně své BMW a poslouchal ranní dopravní zprávy z rádia.
Vstal dnes o něco dříve než jindy , měl trochu neklidné spaní ,zdálo se mu o konfliktu, který měl se svou ženou večer. Po jedné velmi nebezpečné akci , ho Andrea prosila zda by se nenechal přeložit do klidnějších vod u Zemské policie . Turka její prosba zaskočila a v náhlém návalu emoce ji trochu netaktně odbyl . Sdělil jí svůj nepříliš lichotivý názor na Zemskou, strhla se hádka po které si šel lehnou do obývacího pokoje .
Spánek se nedostavil. Přemýšlel skoro celou noc, v duchu si rozdělil list papíru svislou červenou čárou a nad každým sloupcem napsal velké plus a mínus. Doplňování oněch sloupečků ,vůbec nebylo jednoduché a ráno ,aniž by dospěl k jakémukoli rozhodnutí , vyrazil do práce dříve než se Andrea probudila .

. ,,Dnes to asi nebude dobrý den“ , zamumlal pro sebe a zatroubil u domu kolegy a přítele Toma Kranicha . ,,Sakra Tome hejbni sebou“ zahartusil, aniž by si uvědomil že je před jeho domem o hodinu dříve než obvykle. Zatroubil ještě dvakrát.
,,To není možný ,co tam děláš !“ . Vymačkal na mobilu Tomovo číslo a těšil se jak mu vypráší kožich za jeho nedochvilnost. Telefon byl hluchý . To bylo neobvyklé, Toma tahal s postele už mockrát , ale nikdy neměl vypnutý mobil , porušil by tím služební předpisy .Vyskočil z auta a vyběhl svižně do druhého parta Tomova domu . Víc než vztek ho hnala obava o svého přítele .

Vyražené dveře u bytu a strašný nepořádek mu vyrazil dech. Bytem proběhl v děsu a hledal přítele . V duchu však tušil že tu nebude a tak vytočil číslo Anny Engelhardtové.
,,Vím Gerkhane, vím co se stalo“, uklidňovala ho šéfka dálniční policie , ,, Kranich je v pořádku,dnes ráno ho zatkla Zemská policie a obvinila ho z přepadení a krádeže 150 tisíc Eur v Deutsche bank na Baden Baden strasse v centru Kolína“
,,Cože!?“ křičel Semír ,,To je naprostý nesmysl, snad tomu nevěříte šéfová !“
,,Ne nevěřím ,ale Zemská má důkazy v podobě kamerové pásky z banky . Vzbudili mě už ve čtyři ráno. Viděla jsem ji a muž ,který vytasil zbraň na pokladní ,byl opravdu velmi podobný Kranichovi . Jeďte teď za ním do vazební věznice ,já očekávám návštěvu komisaře Hansena , šéfa hospodářského odboru u zemské policie,ale Semire do dvanácti Vás chci mít zpátky na služebně.“ Policista na vteřinu zavřel oči a znovu nabral do plic studený vzduch .Cítil že svaly unavené po probdělé noci na sedací soupravě dostávají nový náboj a i mozek pracoval na maximum .Neměl podobné situace rád,věděl že Tom by něco takového nikdy neudělal, stoprocentně mu věřil ,ale neměl žádný plán jak ho z této situace dostat. Pokud je policista obviněn z trestného činu , opře se do toho tisk a proti korupční oddělení . Semír otevřel oči, nastartoval a odpíchl se z místa tak, až se zakouřilo z pneumatik.



Když vcházel do hovorny vazební věznice ,Tom už seděl za ochranným sklem ,byl rozčílený a nervózně bubnoval prsty o stůl . Pod okem se mu modral čerstvý monokl a na roztrženém obočí zasychala krev.
,,Jsi v pořádku?“ zeptal se rozhněvaně Semir , sedl si naproti němu a vzal do ruky telefonní sluchátko , přez které mohli spolu hovořit.
,,Semíre ,konečně. ! Vysvětlí mi někdo proč jsem tady ?“ Otřel si poraněné obočí a čekal na vysvětlení.
,,No brácho ,zní to hrozně ,ale údajně jsi přepadl Deutsche Bank v Kolíně .“
,,To je přece nesmysl Semíre“ rozlítil se
,,Já vím, ale jsi natočený na videopásce v bance.“
,, A kdy jsem měl tu banku vyloupit ?“ zeptal se Tom rezignovaně a opřel si hlavu do dlaní.
,,V pondělí ráno“.
,,V té bance jsem byl, mám tam účet ,ale už minulý týden v pondělí.Odpoledne po službě.“
,,Je mi líto , ale musím se tě zeptat kde jsi byl ráno. Měl jsi volno může ti někdo potvrdit alibi?“
,,Asi máš vlčí mhu kamaráde ,v neděli jsme to trochu rozbalili v hospodě a pokud vím byl jsi tam taky.“
,,Tome ,snažím se ti pomoct ,tak mi to neztěžuj .“ chlácholil ho kolega
,,No jasně pane vrchní komisaři Gerkháne ,ty mě tady normálně vyslýcháš“ zuřil Tom
,,Místo abys mě z toho vysekal tak mě tady vlastně obviňuješ.! Tak dobrá ,moje alibi je postel ,postel a zase jen postel . Vylezl jsem z ní až k poledni! Spokojen?“. Semír zavrtěl hlavou.
,, A Sára ti taky alibi nepotvrdí?“
,,Ne !,Sára je u rodičů v Praze ,její otec na tom není teď nejlépe . Vrátí se až za pár dní. Měl jsem tam za ní v sobotu přijet. Chtěla mě představit rodině .“.
,,Neboj to stihneš“. Zašklebil se Semír.,, Sednu s Andreou k počítači a venku budeš dřív než jim tu zahřeješ kavalec.
,,Jo , tak na sebe dávej pozor ať tu nesedíme oba“
,,Bez obav parťáku“ , zvolal Semír vesele, a už se pakoval ven. Měl nejvyšší čas , aby to stihnul na služebnu do smluvených dvanácti hodin.
Když Semír vyběhl do druhého podlaží služebny dálniční policie ,zachytil vyčítavý Andrein pohled. Zamával jí na pozdrav a když viděl jak se nadechuje , předběhl ji v řeči a zavolal na ni ,,,ahoj miláčku ,počkej promluvíme si později“ a zmizel za dveřmi kanceláře Anny Engelhardtové.


,,Klepat Vás neučili Gerkhane“ , zlobila se .,,Pojďte dál a posaďte se“ vyzvala ho již mírněji.
Sama vstala a založila ruce na hrudi.
,,Tak co jste se od něj dověděl. Je v pořádku?“ .
,,Pěkně to na něj ušili, šéfová . Zatím je v pohodě ,ale bál bych se ho vpustit mezi ostatní ,přeci jen tam máme dost bývalých klientů.“
,,To zařídím , je to vyšetřovací vazba , neměl by mít k ostatním vězňům přístup. Ale pojďte , máme co dělat .“
Semir se zvedl a namířil si to ke dveřím .
,,Gerkhane“, oslovila ho, smutným hlasem. ,,Komisař Hansen hledá mermo mocí někoho ,komu to přišije je skálopevně přesvědčen že je to Kranich . Sbírá všechno co by ho vykoplo na vyšší místo u policie .
,,Jasně Hansen známý to lovec padlých policistů , já mu ho jen tak nedám“ zašklebil se Turek a vyšel z kanceláře.
Ač bylo teprve něco po poledni cítil se Semír unavený ,udělal si rychle kávu a přisedl k Andree , která už ždímala z počítače Tomovy případy a selektovala možné pachatele .
,,Tak tady to máš“ usmála se na svého muže a podala mu půlmetrový štos papírů
,, Andreo ,miláčku, to neprobereme ani do rána“ zahudroval rezignovaně Semír .
,,Ale probereme“ ,řekla energicky Andrea .,, Už na tom pracují Dieter s Horstem“.
Celý zbytek dne i noci trávili policisté nad štosy papírů, kombinovali dané skutečnosti s počítačovou databází. Lámali si hlavy nad možným pachatelem ,ale jejich mravenčí práce jim nepřinášela kýžené ovoce.


Ráno očividně unavená Anna rozhodla :,,Dieter a Hotte půjdou proklepnout zaměstnance banky ,a my se na to koukneme ještě jednou,někde jsme udělali chybu , něco jsme přehlédli ,nebo jdeme úplně špatným směrem.“ Její jako by zasněný výraz v obličeji však neznamenal přítomnost příjemných myšlenek ,jak se na první pohled mohlo zdát, ale naprosté ,vyčerpávající soustředění.
Herzberger sebral Bonrathovi klíče od služebního Porsche a za obvyklého hašteření za nimi klaply dveře.
,,Mám dost“ zamumlal mladý policista a nalil si další šálek kávy.
,,Pošlu pro jídlo do Truck Stopu ,nebo si tu uženeme žaludeční vředy“ ,zavelela Engelhardtová a zvedla telefon. Semír si promnul unavené oči popošel k oknu a provedl pár protahovacích cviků naučených v kurzech jógy . ,,Andreo zkusíme to znovu“ poprosil ji .Půvabná sekretářka ,zívla a zadala potřebné údaje .


Mezi tím Tom ve vazební věznici usilovně pátral ve své paměti po někom ,kdo by ho chtěl takto zlikvidovat,ale jakkoli se namáhal ,nenacházel konkrétní tvář. Se Semírem poslali za mříže desítky grázlů ,takže to mohl být prakticky každý z nich .
Modrookého policistu z té námahy rozbolela hlava,bolest byla tak nesnesitelná až se mu dělalo zle od žaludku .
Chmurné myšlenky ho zavedly až k Sáře,k ženě která mu tolik pomohla ve chvílích nejtěžších a kterou nadevše miloval. Vážil si jí ,pro její otevřenou a srdečnou povahu, nikdy mu nemazala med kolem úst, ale zároveň ho nikdy neopomněla podpořit ve všem co činil. Šlo o první vážný vztah který mu dal zapomenout na mrtvou Elenu. Vzpomínal na svou lásku a přemítal co by bylo ,kdyby se jeho nevina neprokázala.
V tom okamžiku se otevřely dveře cely a dovnitř napochodoval komisař Hansen .
,,Klidně ležte pane komisaři Kranichu ,nebo lépe, bývalý komisaři Kranichu“ zavelel panovačně urostlý muž v béžovém baloňáku.
,,Snad by bylo slušné se alespoň posadit.“ Odpověděl mu stejně ostře Tom.
,,Pane Kranichu ,nevypadá to s vámi dobře“ a zkřivil čelo ,, kromě důkazů v podobě záznamu z digitální kamery,jsme našli na místě činu knoflík . Pravděpodobně z vašeho saka. Problém je však v tom že ono inkriminované sako jste odnesl do čistírny.Takže…“
…,,Takže nemůžete dokázat jestli je to můj knoflík“. Skočil mu do řeči Tom,.
,,Ale můžeme !“ zasmál se Hansen ďábelsky . ,,My jsme si to sako pěkně našli ,a knoflík vám tam skutečně chybí .“
,,Nesmysl!“ obořil se Tom , na čele mu vyvřelo pár kapek studeného potu a na rukou se zježili chloupky. Bezděky se otřásl . Uvědomil si že v cele je zima.
,,Takže to shrnu pane Kranichu , nevidím důvod proč bych neměl případ uzavřít a předat vás spravedlnosti. O mém rozhodnutí budu informovat vaši nadřízenou .“ Komisař vstal a Toma praštila do nosu vtíravá vůně levné kolínské .
Mezi dveřmi zasyčel , ,,já vás dostanu“, a zabouchl za sebou dveře cely.
,,Pane bože ,to není možný“ ,chytil se policista za hlavu ,bolest mu tepala ve spáncích jako milion kladívek a opět se mu zatočila hlava. Rozhodl se ,že požádá o lék ,a zabušil na dveře cely.
Strážný ho neochotně odvedl k vězeňskému lékaři který, když viděl jak je Tom rozrušený, píchl mu injekci nejen proti bolesti ,ale také na uklidnění.


Anna Engelhardtová vztekle práskla telefonem a vytočila číslo Hottova mobilu :
,,Herzbergre až se budete vracet z banky ,zajeďte do Kranichova bytu a hledejte menší tmavý knoflík od saka .Proboha neptejte se mě ,kde máte hledat knoflík,asi tam ,kde si lidé svlékají svršky ,takže na záchodě a v koupelně to asi nebude. O Průběhu pátrání mne informujte .“
Opět trochu razantněji odložila sluchátko.
,,Co se děje šéfová !“ naléhal Semír.
,, V bance našli nějaký knoflík od saka ,tedy údajně od Tomova saka. Hansen to chce uzavřít.
,,Nemá šanci !“ vybouchl mladý Turek ,,,Nebude stavět obvinění na knoflíku .“
a opět se ponořil do práce . Ještě usilovněji přehraboval haldy papírů a pobízel k práci i ostatní .,,No tak něco musíme najít sakra.“
Anna se zasněně zahleděla na pracujícího mladého muže a s neskrývanou úctou si pomyslela: Co by si bez takových jako jsou oni dva počala. vazba mezi dvěma přáteli –obdivuhodné a v té chvíli byla na své podřízené nesmírně pyšná.


Diter s Hottem se vrátili s nepořízenou, nepodařilo se jim prokázat jakoukoli spojitost mezi zaměstnanci banky a pachatelem ,a ani v Tomově bytě neuspěli. O neradostném výsledku informovali již během jízdy šéfovou. Do prvního patra služebny Dálnični policie ,však vyběhli oba poměrně čile a už od dveří volali ,, víte šéfová , ještě Dietra napadlo …že…
,,No !“ vyzvala je Anna s nadějí v hlase ,,co Bonrátha napadlo .“
,,No že ten knoflík , nemusel ztratit doma, ale klidně tady v kanceláři , nedávno se tam naši milí ,vážení kolegové pošťuchovali jako dvě malé děti takže…….
,,…Takže směle do toho hoši. Díky to byl skvělý nápad“ pochválila vytáhlého policistu
a sama otevřela dveře do Tomovy a Semirovy kanceláře.


Venku se stmívalo ,šňůra červených a zlatých korálků koncových světel aut na dálnici neměla konce , Semír už jen těžce udržel pozornost a proto co chvíli odcházel od stolu k oknu. Anna zpozorovala roztěkanost a nesoustředění svého oblíbeného podřízeného,a tak mu položila přátelsky ruku na ramena.
,,Neztrácejte hlavu………………“
,,Mám to“, přerušila ji radostně Andrea a navzdory únavě vyskočila od počítače .Osazenstvo služebny se shluklo kolem ní. Semír svoji ženu odměnil laskavým pohledem a lehce ji políbil na čelo.
,,My taky“ zahlaholil Herzberger a náležitě hrdě předával Engelgardtové malý černý knoflík. Ta si viditelně oddychla a na oba kolegy se mile usmála. ,,Díky , konečně první krok správným směrem“, prohrábla si černé vlasy což zapůsobilo na zavalitějšího policistu jako živá voda .
Dobrá práce Hotte ,díky Dietre“ pochválil své kolegy i unavený Semír , ,,to Hansena na nějakou dobu zdrží. A teď ty miláčku ,co máme?“ . ,,Co takhle případ Ralfa Grümanna“ a četla ze spisu ,
.,,Bývalý pracovník bankovní policie ,pracoval v Deutsche bank ,později převelen do GE Money bank ,kde díky nedbalosti napomohl loupeži 124 000 Euro, podmínečně propuštěn v loni . Dnes vlastní obchod Home foto a video na JungenStrasse v obci Libnau ,ženatý ,dvě děti.
V tom samém okamžiku zazvonil telefon v kanceláři . Anna Engelhardtová ho zvedla ,chvíli poslouchala a s lehkým úsměvem ho opět položila .
,,Tak se nám to pěkně rozjíždí panstvo. Právě volali technici a jednoznačně potvrdili manipulaci se záznamem,prý to byla velmi profesionální práce a dala jim pěkně zabrat.Takže Ralf Grümann ,pokud má takové vybavení může být pachatelem.

,,Vemte s sebou kolegy Bonrátha a Herzbergra !“ volala za odcházejícím Semirem Anna .
,,Semire ,šlápni na to!“ povzbuzoval Horst řidiče ,,jedeš jako šnek a ne jako policejní komisař.“
,,Hotte zmlkni“ obořil se na něj mladý kolega .
,,Mám toho za celou noc plný zuby ,nerad bych skončil ve škarpě "

Libnau byla malebná vesnice asi dvacet kilometrů od Kolína ,úhledně posázené domy s nepříliš velkými zahradami ,kde v tuto večerní hodinu vládl klid a mír . ,
,,Co si přejete?“ zeptala se překvapená mladá tmavovláska jenž zahnala za sebe své dvě švitořící ratolesti.
,, Dobrý den paní Grümannová“ ,představil se policista a zároveň předkládal svůj služební průkaz.
,,mí kolegové Bonráth a Herzberger ,jsme od dálniční policie ,je váš manžel doma ?“
,,Proboha ! co se stalo ?“vykřikla ,,Měl by být ještě v obchodě.“ Volal že se zdrží ,kvůli zakázce“
,,Váš manžel je pořádku paní Grümanová ,omlouvám se že jsem vás tak vylekal , můžeme jít dál ?“
,,jistě“ odpověděla již klidněji a vpustila policisty do obývacího pokoje .
,,Tak co se stalo! Jistě tu nejste kvůli špatnému parkování !“
,,Kde byl váš manžel pondělí odpoledne“ zeptal se Semir opatrně a upil z nabídnutého šálku kávy.
,,Pokud vím“ zamyslela se Regina Grümannová ,, tak v obchodě . Já jsem byla celý den v Kolíně , nejprve u kamarádky a později s dětmi na divadelním vystoupení .Vrátila jsem se skoro v deset večer.“
,,To je trochu pozdě nato, že máte dvě malé děti“ reagoval drobný policista
,,Ano ,ale na dálnici byla nehoda a kolona aut skoro stála ,kluci v autě usnuli ,takže jsem se ani nesnažila sjet z dálnice na okresky a celou kolonu objet .
Semir věděl že teď Regina Grümannová nelže, u té nehody sám byl , takže ji mohl její verzi potvrdit.
,,Takže nemůžete svému muži potvrdit alibi“ .
,,Proboha jaké alibi !“ rozčílila se
,,Váš manžel je podezřelý z loupežného přepadení Deutsche bank v Kolíně“ řekl Semir opatrně.
,,Cože?!“ vykřikla Regina ,, Né !! ,to není možné ,Ralf už je čistý, vydělává peníze poctivě ,je od rána do večera v obchodě, zeptejte se sousedů…..“zajíkala se plačem ,hlas se jí třásl a ramena jí se nekontrolovaně třásla. ,,…..mají ho tu všichni rádi ,kluci ho milují to…“
,,Paní Grümannová“ promluvil omluvně Dieter ,,jak jsme již řekli ,jde jen o obvinění a váš manžel jistě své alibi prokáže. Prosím doprovodíte nás do vašeho obchodu?“
,,A…ano ,ale moment,já….. dám kluky na chvíli k sousedce paní Jackeové“. A zmizela v útrobách domu.
,,No Dietre,to bylo skvělé , v utěšování manželek našich grázlů jsi nepřekonatelný, jestli se nám nepodaří Toma z toho maléru dostat tak tě beru………..“
Přítomným mužům se zatajil dech .Do dveří právě vcházela Půvabná blondýnka v tmavém kostýmku a gazelí chůzí přešla rovnou k malému policistovi a s viditelnou škodolibostí si vychutnávala výškovou převahu. ,,Jmenuji se Zora Jackeová a podala mu štíhlou ruku ozdobenou velkým prstenem s diamanty. ,,A….“ snažil se Semír nadechnout ,,Semir Gerkhan“ Představil se .
V jedné chvíli ,když se Zora Jackeová mírně předklonila , jí spadly plavé praménky vlasů do jamky mezi prsy ,Hotte se neomaleně zahleděl na místo jež dráždilo všechny jeho mužné smysly a viditelně mu spadla čelist. Dokonce tak viditelně až do něj musel Dieter nenápadně kopnout aby se vzpamatoval.
Zora si toho všimla usmála se a vzala obě přicházející děti za ruce ,,Pojďte kluci ,Anetka se už na vás těší ,má uplně nové puzzle a potřebuje s ním trochu pomoci .“
Děti ještě zamávali mamince a zmizeli v domě Jackeových .
Viditelně utrápená Regina Grümannová usedla do služebního BMW, její svět teď zasáhla krutá rána . Svému muži důvěřovala a teď přišli lidé kteří jí chtějí vzít její ideje ,její lásku k muži…znova se tiše rozplakala a vůbec si neuvědomila že auto už stojí před obchodem. Zamlženýma očima pohlédla na vývěsní štít obchodu.
,, Regino“ oslovil ji důvěrně Semir , ,,zůstaňte sedět ve voze a za žádných okolností jej neopouštějte.“
Rozumíte mi ?“ zeptal se policista již důrazněji .Když však viděl její schoulenou drobnou postavu ,hluboce ponořenou do vlastních myšlenek neubránil se lítosti .
,,Opravdu to je jen obvinění ,pokud to pro manžela dobře dopadne ,máte ho zítra doma“ a vlídně se na ni usmál.

,,Dietre,Hotte ,jděte k zadnímu vchodu“ zavelel Semir , a rázně vešel do obchodu se služebním průkazem v jedné ruce a s odjištěnou zbraní v ruce druhé .
,,Ralfe Grümanne ,jste zatčen !!“. Vykřikl.
Nezvykle silného hlasu policisty se však Grümann nezalekl ,hbitě se otočil a poslal proti policistovu obličeji těžký kovový stojan ,kterým mu způsobil několik menších tržných ran .
,,Stůjte!“ křičel policista a uchopil zbraň oběma rukama. Prchající muž za sebou nechával spoušť, kterou Semir jen s obtížemi překonával.
,,Stůjte Grümanne ! ,………..“ zbytek už Ralf Grümann neslyšel protože ho právě zasáhly do hlavy dveře od zadního vchodu, které pečlivě strážili Dieter s Hottem. Muž se v bezvědomí sesul k zemi.
,,Výborně kolegové“ zalaškoval Semir, ,,to je taktika boje se zločinem Bud Spensera a Terence Hilla z filmu Šimon a Matouš jedou na Riviéru .“
,,No no , kasal se Herzberger ,,nebýt nás tak ti ten lump utekl zadním vchodem.“ Hudral stále zavalitý policista a skláněl se nad bezvládným Grümannovým tělem .
Bonrátha nebavilo špičkování mezi kolegy a raději přivolal techniky a sanitku,v níž ošetřili probírajícího se Grümanna .
,,Ty Semíre“ smál se Bonráth „budeš mít moc pěkného monokla a vyřizoval s kolegy nezbytné doklady.
,,Ha ha ha zas bude o čem mluvit“ odsekl malý Turek a šel k vozu ve kterém poslušně seděla Regina Grümannová .
,,Regino ,váš manžel je v pořádku ,odvezeme ho k nám, a pokud bude schopen doložit alibi na den a čas loupeže propustíme ho. Když dovolíte porozhlédneme se v obchodě a kolegové Vás odvezou domu.
Mladé brunetce její blankytně modré oči tonuli v slzách a smutek ji vryl do obličeje několik vrásek . Tiše kývla a již po mnohokráte si otřela oči .

Semir s kolegy z technického hledali v Grümannově dílně jakékoli důkazy o jeho vině ,ale našli jen profesionální filmovou techniku. Jinak nic ,nenašli jedinou stopu .
,,Sakra ,hergot ,snad tady něco musí být čeho bychom se chytli“ ………nadával.
,,A co když to nebyl Grümann zauvažoval policista z technického .
Semir strnul a mírně zesinal,, No to Ne ! to snad by nebylo ani možný, strávil jsem desítky hodin nad tím než nám počítač vyplivnul Grümanna ,a ty to takhle ….“
Technik jen pokrčil rameny a na odchodu dodal .
,,Semíre ,není tu ani ň ,nic co by ho usvědčovalo z jakéhokoli trestního činu . Jediné co jsem našel ,je video s nějakou pěknou blondýnkou v intimních chvílích .“
,,Cože!?, blondýnkou?“ zaradoval se Semir a vyžádal si spuštění pásky .
,,Ajajaj , To je pěkný nadělení pro pana Grümanna , to je totiž sousedka Grümannových paní Zita Jackeová …a ,no vypadá to že jsou milenci . Chudák Regina ,taková hodná ženská“ posteskl si .
Sedl do auta a pomalu se rozjel ,vymačkal Andreino služební číslo , ,,Ahoj miláčku,prosím co víme o Zitě Jackeové ,bytem Jungenstrasse 405c , Libnau ?“ Andrea zadala údaje do počítače a po chvíli spustila : ,,tak Semirku ,je to manželka Paula Jackeho , politika na Kolínské radnici ,malá dcera Aneta . Nepracuje , věnuje se charitativní činnosti ,pořádá nejrůznější akce pro postižené a děti z dětských domovů . To je vše .
,, Andreo ženo moje z nejmilejších“ , chlácholil unavenou manželku ,, až dorazí Dieter s Hottem a Grümannem ať šéfová s výslechem počká na mě Řekni jí že za dvacet minut budu na služebně“ .Trochu se zavrtěl na sedadle služebního BMW a šlápnul na plyn ,ani ne po minutě se ozvalo z vysílačky ,,Kobro 11 hlaste se“ ,,Co je Andreo?“ , ozval se unaveně policista“ ,,Jeď opatrně miláčku , Hotte říkal že jsi se popral s nějakým vybavením obchodu “ a hezky se zasmála . Semira zahřálo u srdce ,měl radost že má Andrea dobrou náladu a doufal že hádka z předešlé noci je již zažehnána .

Anna Engelhartová nehodlala čekat, čas jí tlačil více než nové lodičky, a tak výslech začala sama. Bohužel ,Grümann alibi měl, sice velmi chatrné , ale v době loupeže se nacházel v ložnici osamělé Zory Jackevé.



Bylo šest hodin ráno , když Semir v doprovodu Anny Engelhardtové vyšel z výslechové místnosti , venku byla ještě tma , ale dálnice se již začínala plnit dodávkovými vozy ,které časně ráno rozvážely noční výtvory pekáren .
Povzdechl si ,,,On je fakt nevinný ,pane bože ! on vážně není ten koho hledáme! Můžeme začít znovu.“
A vztekle bouchl pěstí do okenního rámu.,,Začneme rozhodla Anna ,ale nejprve jeďte domů a odpočiňte si, Andreu jsem již domu poslala ,zítra vás tu chci mít oba v osm ráno v pohodě a nerozhádané.“
,,Jak to víte šéfová že jsme se a Andreou pohádali .?“ Zeptal se překvapeně .
,,To víte Semire , dlouhá noc a vyčerpání – to otevře dvěma ženským srdce a pusy ,ale myslím že na té Zemské už netrvá.“
Semir se usmál a odcházel ke svému autu , chystal se za Tomem do věznice a na duši mu nebylo nejlépe, Grünman byl nadějí , která se rozplynula jako dým . Pomalu se rozednívalo a mlha stoupala výš,dnes to nevypadalo na slunný den ,který ho v posledních dnech vítal do služby.

,,Pěkný“ zhodnotil Tom kamarádovi šrámy v obličeji ,,Zbořil jsi doufám svoje auto“ zavtipkoval, když viděl parťáka bez nálady . ,,Tak co je ?“ přešel na vážnější notu ,,Semíre ,co je!“ zeptal se ještě jednou ,když se mu nedostalo na předešlou otázku odpovědi .
,,Vypadáš hrozně ,máš kruhy pod očima ,jak já ten monokl a vypadáš jak zmoklá slepice.“
,,A divíš se?“ promluvil konečně . ,,Včera jsem nespal kvůli hádce s Andreou a dnes jsem strávil nos nad haldou papírů a u počítače a všechno na nic.“
,,Jak na nic ? neříkej mi že jste se ještě nikde nechytli ?, Engelhardtová volala že už slibnou stopu máte!“
,,Ale jo,stopu jsme měli ale byla falešná, šli jsme špatným směrem a začínáme znovu.“
,,Semíre „požádal jej Tom ,,jdi si na pár hodin lehnout , už jsi padesát hodin na nohou ,jsi unavený a hlava ti stejně nepracuje tak jak by sis přál. Já to tady ještě pár hodin vydržím a zítra začnete znovu.
Turek si promnul unavené oči a zdrchaný obličej. ,,Asi máš pravdu ale….Tome?!“ všiml si konečně dalšího šrámu v kolegově obličeji.
,,Jak jsi k tomu přišel?“ mladý muž ve vězeňském mundůru si sáhl na čerstvý šrám na čele ,,Trochu si mě podali bývalí klienti.“ A usmál se.
,,Jak je to možný !!“ zuřil Semir. ,,Šéfová říkala že zařídí ,abys do kontaktu s ostatními vězni vůbec nepřišel!“
,,No parťáku , komisař Hansen byl patrně jiného názoru.
Dozorce se v nepříliš útulné hovorně odlepil ze svého zákony a předpisy daného místa a taktně oba upozornil na konec návštěvy.
,,Drž se Tome ,určitě ti brzy přinesu lepší zprávy .“ a unaveně vstal,.
,,Dík !“ smál se a zavolal na odcházejícího kolegu ,,bůh ti to vrátí na dětech.“

Domu jel pomalu a i tak si uvědomoval že za volantem chvílemi upadá do mikrospánku. Otevřel si tedy okénko do kořán ,aby ho chladný vzduch udržoval při vědomí . Cesta se mu zdála nekonečná a oddechl si když zaparkoval vedle Andreina vozu . Zavřel oči ,doufal že již neuslyší žádné výčitky a naléhání na změnu místa.
Tiše odemkl a praštila ho do nosu vůně opékané slaniny a vajíček. Náhle mu žaludek mu zazpíval hlady, uvědomil si ,že od včera nejedl .
Sundal bundu a nakoukl do kuchyně ,stála tam Andrea ve velmi přitažlivém negližé a chystala stůl .
,,Miláčku“,přistoupil k ní a objal ji ze zadu.
,,Semire“ ,otočila se a vášnivě ho políbila ,nezlob se já……“ Semir jí polibek vrátil a s notnou dávkou vzrušení ji začal svlékat .Bylo devět hodin ráno . Ač se oba snažili o láskyplný kontakt a usmířit si svůj protějšek, nedařilo se. Usnuli ihned jak ulehli .
Andrea se probudila večer a váhala má li svého muže zbudit ,nakonec se rozhodla nechat ho odpočívat a tak ho něžně pohladila po skráních ,přikryla dekou a políbila na dobrou noc.
Budík nařídila na půl šestou tak ,aby nemuseli příliš spěchat a užili si alespoň ráno trochu klidu.

Ráno se oba cítili odpočatí a svěží ,posnídali a Andrea si chtěla povídat ,ale Semir ji opatrně odbyl.
,,Pojď už miláčku ,povíme si to později ,dnes začínají podzimní prázdniny a bude zasekaná dálnice „. natáhl si jeansovou bundu a popohnal svoji ženu .
Nastartoval stříbrné BMW a Andrea zasedla za volant svého nového červeného miláčka Citroenu C3.
Opět bylo to úchvatné zlaté ráno a myšlenky mladému policistovi bloudily kolem případu,který ho
tak vyčerpával, pocit že Tom není ve vazební věznici zcela v bezpečí, že komisař Hansen udělá pro
svůj katapult vzhůru cokoli mu na dobré náladě nepřidal
Andrea jela za Semirem a i ona měla v hlavě spoustu nevyřčených otázek . Trochu jí mrzela včerejší snídaně u které si chtěla leccos vyjasnit , ale chápala Semirovu únavu a nechuť k oslavám , Tom je i její přítel a pokud je v nesnázích ,musí mu pomoci.

,,Tak co máme Hotte“ ,volal Semir už od dveří kanceláře ,,Celou cestu přemýšlím ,co je ta nová stopa ,hořím nedočkavostí.
,,Semire“ řekl Herzberger vážně , ,,udělej si kafe ,a já ti to povím .“
Nedočkavý policista se zvedl ,že uposlechne dobré rady Hottovy , ale jen co to udělal ,už mu kávu s úsměvem servírovala na stůl Andrea .
,,Díky miláčku“ a políbil jí. ,,Tak už povídej Hotte“ , usrkl z vařící tekutiny a vzápětí ucukl ,protože si popálil jazyk a rty . Zasakroval a odložil šálek na stůl.

,,Při prověřování zaměstnanců banky“ spustil rozsáhle Hotte , důležitě se procházel po místnosti a nešetřil prostředky neverbální komunikace, ,, jsme se zaměřili pouze na stále zaměstnance“ ,a opomněli externisty. Prověřili jsme s Dietrem všechny znovu a zjistili jsme , že jedna z pokladních se jmenuje Dita Rubens ,externistka přezdívaná polní kvítek je ……“ ,,Je bývalá šlapka“ vyhrkl Semir . ,,Hotte prosím tě sedni si , bolí mě z toho tvého pochodování hlava .“
,,A… a jistě , promiň.“ Omluvil se kolega a usadil se na roh Dietrova pracovního stolu ,což majitele pobouřilo, nicméně zdržel se jakéhokoli protestu . ,, Ano a to není vše“ pokračoval ,,Rubensová pracuje v bance na falešné papíry ,protože náš polní kvítek je podmínečně trestaný za navádění k vraždě pasáka Paula Lindberga . Záměrně říkám za navádění ,protože vraždu dokonal jistý Johanes Strike.“
,,Proboha ,proč jí říkali polní kvítek ?“ zeptal se Semir .
,,Protože své služby vykovávala zásadně v lůně přírody . ,, ,, ,,Nesnášela kabiny vozů , má totiž klaustrofobii,“ ozvala se za Semirovými zády Anna Engellhardtová.
,,‘A šéfová, dobré ráno ,jak jste si odpočinula ?“pozdravil ji neformálně
,,No doufám Gerkhane ,že vy jste si odpočinul ,alespoň tak dobře , jako já“ zasmála se Anna a odcházela do kanceláře.
,,No a jak to souvisí s případem?“.
,,Ještě ti chceme sdělit, náš milý malý kolego , že tyto informace se týkají případu taxislužby Blumen“.
,,Blumen,……..Blumen ! ten případ mi něco……no jasně !!“ zaradoval se policista . ,,Ale na tom jsme dělali ještě s Andreem takže?...“
,,Jednalo se o vydírání klientů videem ,a díky této stopě jsme na to přišli „ naparoval se Dieter Bonráth .,, A to stále není vše“, usmál se vytáhlý kolega . ,,Ten Strike byl nedávno propuštěn za dobré chování a má velmi šikovného synovečka , jistého Davida Thorpse . Thorps je zaměstnancem firmy DAM computer a je to dle svého šéfa velmi šikovný programátor a grafik . Naposledy se předvedl při sestřihu akce Greenpeace . Takže? …
……Takže bingo chlapci moji , ještě mi prozraďte kde ten Strike bydlí a platím vám večeři v Truck stopu . ,,Bürger strasse 20, Kolín .“ vyhrkli na něj současně Herzberger a Bonráth.
,,Semire ,pojďte se na něco podívat“ , zavolala Engelhardtová. Její hlas zněl vesele ,až trochu koketně. Á …dobré zprávy ,pomyslel si Semir .
,,Tak tady máme jasný důkaz o podvrhu pásky a také vyjádření techniků a jak k němu došlo. Jak vypadá Tom?“ zeptala se vesele .
Policista podivuhodné otázce nerozuměl , ,,jak ,jak vypadá Tom ? ,Zbláznila se ? pomyslel si . ,,Mladý,vysoký, tmavovlasý ,modrooký,“ odříkávala, aniž čekala odpověď .
,,No a Strike je mladý,vysoký,tmavovlasý,modrooký…zopakoval tentokrát zasněně policista a vesele se zašklebil .
,,Gerkhane !“ , zavtipkovala Anna , ,,vy vypadáte jakoby jste se právě zamiloval“.
,,No šéfová“ pohoršil se Semir ,,,to snad ne….!“.
V kanceláři se Turek a jeho šéfová usadili kolem videa a svolali i ostatní zainteresované kolegy .Po oknech pouštěli jednotlivé sekvence obou záznamů, tedy toho , kdy Tom skutečně v bance byl a toho z inkriminovaného dne ,kdy došlo k loupeži . Najednou Anna vykřikla,, STOP!! tady je to, tady je to místo , kde byl záznam přerušen a vzájemně překryt jiným. V původním záběru je jasné ,že když Kranich do banky vstoupil , bylo venku slunce a tady už o malý krok dále je pod mrakem , navíc na skleněných stěnách banky jsou patrné malé kapky vody. Osoba na tomto záběru je otočená obličejem mimo kameru takže je pravděpodobné že to není Tom. A další bod k dobru je ? .. no Semire?“
,,V pondělí v den loupeže brzy po ránu sprchlo, tedy pokud vím“ vydechl mladý muž a spokojeně se usmál. ,, To je náš klíčový důkaz“
Engelhardtová zvedla telefon a vytočila číslo komisaře Hansena .
,,Dobrý den“ promluvila medovým hlasem ,tady Anna Engelhardtová ,komisaři Hansene ,žádám Vás o okamžité propuštění Toma Kranicha z vazby“. Náhle na okamžik odmlčela a po chvíli , s notnou dávkou sebevědomí pokračovala
…,,Máme jasné důkazy o jeho nevině ,ty teď okamžitě předávám vyšetřujícímu soudci a pokud je chcete vidět zastavte se tady u mne. Nejprve ,ale propusťte Kranicha . Posílám pro něj dva policisty. Mimochodem ..“ usmála se šibalsky , opět si prohrábla bohaté vlasy ,, pravého pachatele už téměř máme“ ,a s výrazem vítěze položila sluchátko.

,,No, ale my ho ještě nemáme , a navíc nejsme si jisti že jsou pachateli . Takové unáhlené rozhodnutí jsme už udělali a nevedlo to nikam“ zamračil se policista.
,,Semire, vy jste snad oslepl , na tom záznamu je jasně vidět pokladní Rubensová , jak klidně a bez zámek strachu předává peníze . Všimněte si že v prvním záznamu má na ruce hodinky,kdežto po spojení záznamů je již nemá .

,, Tak vážení do práce , máme stále ještě hodně práce“ popohnala kolegy.
,,Herzberger , Bonráth , do vězení pro Toma . Gerkhane , vy ukliďte ten neuvěřitelný nepořádek na kolegově stole a jeďte do Bürgerstrasse pro Streikeho , buďte prosím opatrný ,až budeme kompletní pošlu vám posily .“ a vystrkala své podřízené ze dveří .
Hotte a Dieter tentokrát bez obvyklého hašteření zmizeli ze služebny .
Semir si cosi mumlal pro sebe a s náležitou kuráží shrnul kelímky od kávy do koše .Byl rád že se konečně začalo dařit.
,,Semire,“ objala ho ze zadu Andrea, ,,zapomeň prosím ,na tu nesmyslnou prosbu s převelením , já…..myslím že jsem se unáhlila .,
,,Andreo „ otočil se Semir a políbil jí,,, Jsem rád ……ale nejprve chci ,aby tady za tím stolem ,zase seděl Tom . Musím už jít.“ Pohladil ji po paži a rychle se vzdaloval.
,, Buď opatrný“ řekla spíš pro sebe ,protože její milovaný byl už dávno za dveřmi.

Když Tom vyšel z bran věznice , cítil se nádherně . Vítr mu čechral vlasy a chladný vzduch pronikal pod vlněné sako . Zastesklo se mu po Sáře . Ve vězení na ni myslel často , přehodnocoval stále dokola jejich vztah ,zda-li by vydržela na něj čekat ,pokud by se neprokázala jeho nevina a došel vždy k jednomu závěru .Vydržela. Znali se něco přes rok a jejich láska prošla ledasčím , navíc když vydržela být věrná bývalému muži jenž ležel tolik měsíců v komatu než zemřel …… určitě by počkala…
Náhle se Tom probral ze svého krátkého snění .
,, Kde je Semír ?“
,, Jel do Bürger strasse zatknout Johanese Streikeho,“ informoval ho Bonráth .
,,Cože?!“ zděsil se Tom
,,Jel sám?!“ Sakra to nemohl jet někdo s ním ?! Strike je zákeřný hajzl a…….“
Větu nedořekl , skočil do služebního Porsche svých kolegů a nepříliš šetrně se odpíchl od asfaltu .
Vytočil Semirovo číslo ,ale telefon byl hluchý,,,Kruci Semire“ zaklel a pokusil se spojit s Andreou.
,,Andreo…?“ ,,Tome ! ráda tě slyším……“ ,,Andreo !,“ přerušil ji vzrušeným hlasem .
,,Jak je to dlouho co Semir odjel do Bürger strasse?“
,,Asi dvacet minut , ale proč mu nezavoláš sám?“
,,Má hluchý telefon,“ odpověděl, ,,ale neměj strach ,určitě je v pořádku“ a zavěsil.




Semir našel dům v Bürger strasse poměrně snadno ,byla to stará rozpadající se barabizna v průmyslové z’oně . Kdysi to jistě bylo honosné sídlo některého bohatého průmyslníka z dob dávno minulých,ale zub času vykonal na tomto secesním stavení své.
Vešel dovnitř s odjištěnou zbraní a ihned ho praštil do nosu zápach unikajícího plynu ,pomalu procházel starým neobývaným domem, když zaslechl šramot za jedněmi z dveří. Rozrazil je a zahlédl muže, jenž políval podlahu a nábytek benzínem.
,,Strike ! Vzdej se !“ zařval Semír,
,,Hajzlové policajtský“ zaklel Johanes Strike a prchal otevřeným oknem ven. Semir se pustil za ním, ale nešťastně zakopl o parapet okna a ven spíše vypadl .
V tom okamžiku po něm Strike dvakrát vystřelil. Jedna kulka Semira škrábla do spánku ,druhá však způsobila mohutnou explozi ,která bezvládného policistu zasypala sutinami.


K domu právě přijížděl Tom ,který si cestou přivolal posily ze zásahové jednotky a záchranáře, Když spatřil výbuch a nedaleko stojící Semirovo BMW , zděsil se.
,,Né ! proboha!“ ,vyběhl z auta a téměř do náruče mu skočil prchající Strike. Rozzuřený policista ho zneškodnil jednou dobře mířenou ranou pěstí do spánku a dále se s ním nezabýval.
,, Semire!“ řval a chaoticky hledal svého přítele . Dům hořel a oblaka dýmu mu znesnadňovala pátrání.
,,Semíre!“ opakoval neustále jméno přítele a pobíhal po ruinách . Sakra ,uklidni se ,musíš systematicky okřikoval sám sebe a všiml si že se mu třesou ruce .



Když ho našel ,byl Semír v bezvědomí , přes jeho trup ležel menší trám a tělo měl napůl zasypané sutinami.
,,Semíre!, Semíre !,co mi to děláš“ mluvil na něj chlácholivě “ a začal ho vyhrabávat .
Brzy se k němu připojili záchranáři a policista byl za chvíli venku.
,,Opatrně“ nabádal Tom muže v červených kombinézách a upřímně ho vyděsil šrám na kolegově spánku.
,,Pane Kranichu“ uklidňoval ho záchranář, je to jen povrchové zranění, spíše bych se obával toho co s vaším kolegou provedl ten trám co mu spadl na hrudník .
Odvezeme ho do nemocnice ,jestli chcete můžete jet s námi .
,,Jistě že jedu a usedl vedle lehátka se zraněným přítelem .
,,Proboha ,držíš mě za ruku jako moje babička ,když mě vedla poprvé k zubaři“ promluvil probírající se muž .
,,Semire !“ usmál se na postavu přikurtovanou k lehátku ,,Nemůžu tě nechat chvíli samotného ,abys neprovedl nějakou klukovinu. To jsi nemohl na mě počkat !“
Semír se unaveně nadechl k odpovědi, ale byl zadržen.
,,Raději moc nemluv“ dodal smířlivě modrooký policista ,ze kterého už spadlo předešlé napětí .


V nemocnici se Semir podrobil sérii vyšetření a rentgenů , Tom seděl na chodbě s kelímkem kávy a netrpělivě čekal na vyjádření lékaře.
Dříve než Lékaře se však Tom dočkal rozzlobené Andrei , která vběhla do dveří a křičela
,,Říkal jsi že je v pořádku ! jak to…“
,,Pan Gerkhan skutečně neutrpěl vážná zranění“ přerušil ji právě přicházející lékař jenž byl nechtěným svědkem celé scény .
Andrea spolkla poslední peprnou větu, jíž chtěla vyřknout na Tomovu adresu a místo toho již klidněji odpověděla .
,,Dobrý den, jmenuji se Andrea Schäferová jsem manželka pana Gerkhana. Jak je mému muži ?“
,,Jak jsem již řekl, měl neuvěřitelné štěstí, kulka na hlavě ho jen škrábla , nic nebezpečného,jen ho bude chvíli bolet hlava . Co se týká hrudníku Vašeho manžela ,ani tam kromě mnohočetných fraktur žeber a ramenního kloubu neobjevil rentgen nic závažného.“
,,Díky doktore“ promluvil konečně napjatý Tom, a objal tiše plačící Andreu a posadil ji na lavici.
,,Můžeme ho vidět ?“ zeptala se žena schoulená na lavici .
,, Jistě ,ale vypadá ,jako by ho přejel parní válec, škrábanců a podlitin má po těle samozřejmě celou řadu . Teď mě ale omluvte vše podstatné jsem vám řekl ,vrátím se k dalším pacientům“, a rychle se vzdálil.
Na Semira byl skutečne tristní pohled ,ovázané čelo , pravá ruka pevně přifixovaná v sádrovém krunýři sahajícího od krku k pasu. Obtížně dýchal .
,,Andreo ! miláčku ,zvolal trochu provinile, jsem rád že jsi přišla ….“
,,Semíre !“ přerušila ho Andrea , a utřela si nos .,,Já……přemýšlela jsem……a přišla na to , vy dva , nikdy nebudete v bezpečí , ale….“ Pokračovala zlomeným hlasem ,,ale pokud jsi sám ,je to ještě horší“ , políbila ho na odřený nos a chystala se k odchodu .
,,Andreo ,počkej prosím tě …..“ ,ale mladá žena už byla napůl ze dveří venku a rozhodně nechtěla slyšet uklidňující řeč svého manžela.V zápětí se znovu otevřeli dveře a Andrea s notnou dávkou jízlivosti zavolala na stojícího muže.
,,Mimochodem Tome ,na služebně se na tebe chystá Dieter s Hottem , takže dej pozor ,abys tu neskončil vedle něho“ a opět rázně zavřela.
,,Proč?“ zeptal se Semir .
,,No!“ ošil se pobaveně Tom , ,,štípnul jsem jim před věznicí Porsche a své milé kolegy jsem nechal stát na parkovišti.“
Semir se dal do smíchu ,ale místo toho se z něj vydralo bolestné skučení, ,,Sakra“ zaklel ,,Bolí to příšerně“a zkřivil tvář bolestí .
I když byl Semir relativně v pořádku ,cítil se velmi unavený .
,,Už půjdu parťáku ,potřebuješ odpočívat“ zvedl se ze židle a s vážnou tváří stiskl přítelovu zdravou ruku ,,Diky Semire .“
,,Už prosím tě jdi a zítra mi přines pomeranče.“
,,Pomeranče ? ,nikdy ! ,kdo by ti je loupal?“
,,No přeci ty !, podle tureckých zvyků jsi mi teď zavázán ,a po dobu mého těžkého zranění mě musíš obskakovat.“ Zasmál se tiše Semir a mávl na pozdrav odcházejícímu kolegovi .



Po dálnici jel svižně a přemítal ,že pokud by nebyl policista dal by si nejspíš pokutu za rychlou jízdu , ale měl lehko na duši ,byl rád že je Semir v pořádku. Kdysi mu někdo z kolegů vyprávěl ,jak Semír nesl ztrátu Andrého Fuchse ,neustálé výbuchy vzteku střídal smutek a v té době rozhodně nebylo snadné s ním vyjít . A sám se mnohokráte Tomovi svěřil k pocitům viny , které ho zužovali dlouho po kolegově smrti. On to nikdy nezažil ,tedy ne že by nikdy neviděl zemřít některého z kolegů policistů , ale nikdy to nebyl člověk mu blízký , tedy krom Eleny, ale to byla trochu jiná situace .

Na služebnu dálniční policie ,přijel současně s Andreou ,která svého nového miláčka příliš nehonila .
,,Zajímalo by mě ,kolik ti natočil radar u sjezdu na Libnau“ a usmála se.
,,Andreo ,tak už nebuď na Semira naštvaná……“
,,Naštvaná?“ skočila mu do řeči , ,,Nejsem naštvaná ,jen mám o něj strach, to snad jako jeho právoplatná manželka můžu ne ?“ a vrazila do dveří ,nečekaje na gentlemanské podržení .
,,No to já někdy taky“ a přátelsky jí objal kolem ramen .Stoupali spolu do prvního patra služebny.
Jakmile vešli dovnitř rušné kanceláře , zamířil Tom rovnou k Anne Engelhardtové .
,,Vítám Vás zpátky“ ,přivítala ho mile a podala mu ruku. Přijal ji , a lišácky se usmál.
,,Šéfová, rád bych Streikeho a jeho komplice vyslechl sám“, a hodil po ní ten nejroztomilejší úsměv ,který měl v repertoáru . Věděl proč to dělá ,komisař Kranich byl suspendován a dosud mu nebyl vrácen služební průkaz a zbraň .
,,Jste liška mazaná Tome“ a sáhla do stolu, ,,Předpisy znáte ,to je dobře . A samozřejmě jsem s tím počítala , apropo uvědomil jste si vůbec že jste jel Semirovi na pomoc beze zbraně ?.“
,,Ne neuvědomil“ přiznal se , a vlastně až teď mu to došlo.


Po pár hodinách vyšel Tom z vyšetřovací místnosti ,unavený ,ale spokojený. Byl hotov. Případ byl uzavřen . Se složkou v ruce zíral z okna kanceláře ,tak jako jeho kolega o několik hodin zpátky. Díval se na stejné proudy aut na dálnici ,kde nikdy neutichá život .Bylo pozdě večer a v kanceláři už zůstal jen on a Anna Engehardtová .
,,Tak co Strike?“ ozvalo se mu za zády. Otočil se a musel sám pro sebe konstatovat že to dnes jeho šéfové opravdu sluší.
Kývl neznatelně hlavou a odpověděl. ,,Jsme hotovi ,jedu domu. Mimochodem, nemáte dnes rande,vypadáte……“
,,Mám“ přerušila ho a mile se na něj usmála. Kancelář opouštěli společně ,na parkovišti se rozloučili a Tom ji galantně dal přednost na výjezdu z parkoviště . Cestou domů myslel na Sáru . V okamžiku, kdy se rozhodoval zda-li jí zavolá hned nebo až z klidu domova, zazvonil telefon – byla to ona.
,,Ahoj doktorko,“ přivítal Tom svojí přítelkyni a za volantem zjevně ožil .
,,Ahoj komisaři“ odpověděla vesele , ,,co je s tebou ? už dva dny se ti nemohu dovolat domu ani na mobil .A víš jak nerada tě obtěžuji ve službě.“
,,Nezlob se Sáro ,měl jsem jeden extra nepříjemný případ ,takže jsem doma nebyl ,ale už je to vyřešeno , takže se v sobotu uvidíme.“
,,Máš zvláštní hlas“ zeptala se Sára vážně , ,,jsi v pořádku ?“
Tom se na vteřinu odmlčel ,hlavou mu proběhly všechny krizové události uplynulých hodin a odpověděl stejně vážným hlasem . ,,Jsem v pořádku ,v sobotu ti to povím .“
,,No to jsem ti právě chtěla říct ,sobota padá ,přijedu už v pátek .
,,To je skvělé ! oddechl si Tom a opravdu mu spadl kámen ze srdce . Né že by nechtěl poznat Sářiny rodiče ,ale toužil spíše po klidném dni ,odpočinku a dostatku spánku . Ve vězení toho mnoho nenaspal a Sářina přítomnost v jeho bytě byla zárukou toho nejlepšího relaxu ,jakého si mohlo jeho tělo dopřát.
,,Přijedu pro tebe na letiště , a zajdeme na večeři“, nabídl se Tom .
,,Ne, ne“ smála se na hlas a její zvonivý smích hřál mladého muže na srdci. Znovu mu myšlenka zabloudila k uplynulým hodinám.
,,….pojedu taxikem“ probralo ho ze zamyšlení ,,,…….a večeři udělám sama . Víkend chci strávit v posteli“ .
,,Copak ,copak? ,“ dělal Tom nechápavého a ta myšlenka mu dělala dobře , ,,snad nejsi nemocná?“
,,Jsem, potřebuji komplexní prohlídku a zkušeného doktora.
,,Budu tím nejlepším“ a poslal jí pusu po telefonu .



Když dorazil ke svému bytu, neuvědomil si že tam zůstal strašný nepořádek po řádění Hansenových lidí .
,,Doprkýnka“ zaklel ,když tu spoušť viděl,ale bylo příliš pozdě ,než aby uklízel,měl hlad a lednice nenabízela ,téměř nic co by ho uspokojilo ,a tak si zavolal pro jídlo do nejbližší pizzerie , svlékl oblečení, které měl už třetí den a vlezl do sprchy. V zrcadle si prohlédl již barvy měnící monokl a vzpomněl si na Semíra . Hlavou mu proběhlo mnohé z toho co spolu prožili ve službě i mimo ni a zamrazila ho myšlenka ,že by o svého nejlepšího přítele přišel.
V županu otevřel vyvalenému poslíčkovi rozhlížejícímu se po rozházeném bytě.
,,Trochu tu gruntuji“ a rychle za ním zavřel dveře.
Ke krabici s pizzou se uvelebil do sedací soupravy a pustil televizi. Po prvním kousku jídla a pár minutách usnul.
Ze spánku ho vytrhlo zvonění telefonu - Sára pomyslel si a rychle po něm sáhl.
,,Budíčééééééék !“ ozvalo se místo očekávaného klidného Sářina hlasu .
,,Semire nech mě dospat !“ zlobil se Tom a prohrábl si rukou vlasy. ,,Jak je parťáku?“ řekl už mírněji
,,Je mi fakt fajn, celou noc jsem nespal .
,,Chudinko“ popíchl ho kolega .
,,Co Strike ?“ ptal se zvědavě Semir .
,,Hotovo, už jen pár maličkostí které nám nestačil pan Strike sdělit a případ je uzavřen. Semire musím už jít ,ozvu se.“ Zvedl se ze sedačky a protáhl . Takhle blbě jsem se nevyspal ani v base pomyslel si.
Studená sprcha ho probrala k životu ,ze skříně vybral čisté oblečení a přivoněl k oblíbenému černému tričku. Levandule –I když je Sára již mnoho let Němka stále v ní zůstávala pověstná česká pečlivost.A znovu přivoněl. Poté se rychle oblékl a zmizel z bytu.


V kanceláři ho Andrea mile přivítala a přátelsky políbila na tvář. Tom se na okamžik zarazil a zeptal se
,,Takže už nejsi naštvaná?“
,,Proč?“ odpověděla . ,,Myslíš kvůli tomu že je Semir v nemocnici? , ne nejsem ! alespoň mám čas dojít na kosmetiku , ke kadeřnici , do fitka , a tak. „ Z jejího hlasu zněla jasně čitelná ironie a Tom si všiml jak se při řeči mírně vlní v bocích , tenká šifonová sukně se svůdně dotýká pěkných lýtek.
Z myšlenek na pěknou mladou paní ho vytrhl hlas neméně pěkné leč né už tak mladé ženy Anny Engelhardtové.
,,Tome !“,zavelela a pozvala ho do své kanceláře .
Dnes dokončíme případ po legislativní stránce a předáme nadřízeným. Neměl by to být problém protože všichni aktéři se k činu doznali ,kromě Streikeho ,kterého ovšem usvědčili jiné důkazy .


Skutečně netrvalo to ani hodinu a vyšel z výslechové místnosti s protokolem v roce . Zaklepal na dveře kanceláře a protokol předal . Pročetla ho ,usmála a podala mu pravici .
,,Máme hotovo, gratuluji.“
Tom otevřel dveře a zvolal na přítomné kolegy, ,,Zvu vás na oběd!“ . Hotte s Dietrem se rázem přestali mračit, jen Andrea nejevila známky nadšení ,
,,A co Semir ?“ on kvůli tobě nejedl, nespal a málem se zabil a ty chceš oslavovat bez něho ?“zlobila se .
,,No to je právě to překvapení“ popíchl ji a zvedl telefon. Nedlouho do něj mluvil a dával si pozor aby ho ostatní neslyšeli. Poté zavěsil a houkl na kolegy ,kteří na něj koukali s otevřenými ústy .
,,Tak Vážení , za hodinku nám servírují oběd do Semirova pokoje ,takže s sebou hoďte ať nepřijdeme pozdě a náš nenasytný kolega nám to všechno nesní, mimochodem drobeček špatně spinkal takže předem omluvte jeho případnou cholerickou náladu.
,,My víme !“ řekli současně Hotte s Dietrem a dali se do smíchu.

,,Volá každou hodinu a už si postěžoval že jsi ho odbyl a nechtěl si s ním povídat ,když tak špatně spinkal“ popíchla ho Andrea
Tom se zašklebil a otočil oči v sloup . ,,Tak už pojďte“ a oběma dámám galantně podržel dveře .Dieter si v zápětí o ně málem rozbil nos.

Skupinka lidí v uniformách i civilu vstoupila do městské nemocnice a namířila si to přímo do Semirova pokoje . Sestra hlídkující na příjmu za nimi vyběhla , ale byla uklidněna Annou Engelhardtovou že nejde o žádnou kontrolu , a tak se spokojeně vrátila na své místo.
Postupně vešli do pokoje Andrea,za ní Anna ,Dieter,Hotte a poslední Tom. Ten hlučně zahlaholil .
,,To nejlepší na konec“ .
Semír se sevšemi přivítal a Andreu dlouze políbil .
,, Kde máš ty pomeranče?“, zavtipkoval .
,,Bude něco lepšího a vyšel ze dveří . Po deseti minutách se vrátil a za ním procesí číšníků i s kuchařem , kteří postavili stoly, prostřeli a servírovali Semirovo oblíbené jídlo .
Kolegové stali jako přikovaní a zírali jak Tom pikolíky diriguje . Ti se zanedlouho vytratili za dveře a Tom s vítězoslavným výrazem pozval všechny ke stolu .
První promluvila Anna Engelhardtová. ,,No pěkně ho tu rozmazlujete Kranichu , po takové péči se nebude chtít Semirovi zpátky do služby.“
,,Když už se tu nemůže jakožto ženatý muž ohlížet po sestřičkách , musí mít jiné radosti.“
,,Máš pravdu parťáku“ promluvil konečně Semir, ,,pomeranči bych umazal postel“ .
,,Miláčku už jsem ti říkal že za týden půjdu domů? Srůstat prý mohu i tam“ a mile se na ženu usmál.
,,Už?, není to příliš brzy?“ Zašklebila se Andrea.
,,Ty nemáš radost ?“ , zeptal se zaraženě .
,,Andrea ještě nestihla manikúru ,kosmetiku a kadeřnici“ zachraňoval situaci Tom .
,,Buď zticha“ a ohnala se po něm kabelkou.
,,Víte co , raději bych obědval a Semir se s obtížemi vyškrábal z postele, usadil u stolu a ostatní přisedli . Samozřejmě čekali jak zraněný kolega vyřeší svůj handicap s připoutanou pravačkou k hrudníku.
,,Miláčku“ ,řekl Semir žoviálně , myslíš že bys mi to jídlo mohla naporcovat?, mimořádně mi nebude vadit že nemáš ruce upravené od manikéra .“ Oběd se nesl v duchu vtípků a uvolněné nálady ,když v tom se ozvalo tiché zaklepání a vstoupila Sára
,,‘A….válečná porada“, pronesla vesele.
,,Sáro !“ vyskočil Tom překvapeně od stolu .
,,Jen seď“ a laskavě ho zatlačila zpět do židle
,,Nejdřív obejmu maroda“ ,přešla k drobnému muži v čele stolu ,srdečně ho objala a políbila.
Semir jí objetí v rámci daných možností opětoval a vrátil Tomovi jeho narážku.
,,Nejsi tu příliš brzy Sáro ? , Tom ještě nebyl u kadeřníka“.
,,Za to stihnul sedět v base“ reagovala bystře
,,Jak to víš?“ ,a údivem mu vypadla vidlička z ruky.
,,To vám byla taková úžasná náhoda“, začala oklikou . ,,Tak si tak sedím v taxíku, když jsme se najednou dostali do menší hromadné havárie , a když jsem tam neviděla vás dva , tak jsem se trochu vyptávala ,vašich kolegů, a dověděla kde vás najdu .“

Sára se postupně přivítala se všemi u stolu , když objímala Andreu šeptla jí do ucha .,,Vypadáš nádherně Andreo , ten malý Turek má na tebe blahodárný vliv.“
Mladá paní se lehce nadechla a ve stejném odlehčeném tónu odpověděla ,,To spíš já na něho ,dokonce si mění každý den triko a ponožky .“
Anna podala Sáře ruku. ,,Ráda vás vidím, zaslechla jsem cosi o vaší spolupráci s policii.“ ,,Popravdě zvažuji nabídku vašeho ředitelství ,které mi nabídlo místo psychologa u policie .“
,,Pro policii by jste byla jistě přínos, doufám že se rozhodnete správně .“
,,Cože?“ skočil ji neslušně do řeči Tom. ,,To by ses vzdala ordinace?“
,,Ne ,pracovala bych tam i na policii“.
Sára s díky přijala místo u stolu a konečně se přivítala s Tomem .Políbila ho a šeptla mu do ucha
,,Darebáku, kdybych na to nepřišla sama , nikdy bys mi to neřekl.“
,,Ne,neřekl,“ a opětoval jí polibek.
,

A už mi tu konečně někdo řekne o jaký šlo případ? A s chutí se pustila do vynikajícího hovězího plátku s brusinkami a smetanovou omáčkou .
Tom odložil příbor utřel ústa a začal vyprávět svůj vlastní příběh.
,,Žil byl jednou jeden Johanes Strike a šlapka Dita Rubensová,zvaná polní kvítek. Streike za pomoci Rubensové ,zavraždili před lety jejího pasáka Paula Lindberga . Dostal sedm let nepodmíněně . Za dobré chování , a fakže zabil vlastně trýznitele té ženy si odseděl jen čtyři.
Dita Rubensová dostala díky fantastickému hereckému vystoupení jen podmínku a navrch novou identitu . Občas vypomáhala v Deutsche bank za přepážkou . Polní kvítek rychle zjistil že mezi klienty banky je policista ,a pěkně to na mě ušili.Dobře věděli že pokud do přepadení banky namočí policistu bude z toho korupční skandál a kolegové se nebudou příliš snažit hledat pravého pachatele .
Takže si vyhlídli den ,kdy do banky chodím pravidelně a pěkně mě natočili průmyslovou kamerou.
O pár dní později nastoupila na záskok Rubensová a svým okouzlujícím šarmem vylákala z monitorovací místnosti strážného Petera Mülera .
Streike kazetu odcizil a za pomoci synovečka Davida Thorpse programátora firmy DAM computer jí pěkně upravili . Oblékl se přesně tak jako já , měl neuvěřitelné štěstí, že si nevšiml uvolněného knoflíku na rukávu kabátu ,který mu upadl a který mě usvědčoval z loupeže .
V domě na Bürger strasse se takový kabát našel . ,,Pěkně sis to vyřešil parťáku , jen co je pravda , vlastně jsem u toho vůbec nemusel být“ ,rozčílil se Semir a pokračoval v konzumaci šťavnatého hovězího . Náhle trochu zbledl a mírně přivřel oči bolestí.
Tohoto nenápadného pohybu si nikdo nevšiml, nikdo krom Toma ,který hbitě přiskočil a pomohl mu vstát od stolu.
,,Přítomné dámy prominou“ řekl žoviálně , ,,ale dnešní zápas po dohodě s lékařem vynechám „ a nasoukal se zpět do postele.Krátce se zadíval příteli do očí , nemusel nic říkat , rozuměli si . Tom se usmál a jemně mu stiskl ruku.
Andrea poplašeně vyskočila a chtěla přivolat lékaře ,Semir jí však zarazil a uklidnil .
,,To nic není Andreo , raději mi konečně dopovězte jak to dopadlo , co motiv? .“
,,Když jsem je vyslýchal zapírali jak o život. První se ale sesypal polní kvítek ,po ní Thorps a nakonec Strike , ale dali mi zabrat ten Strike je šikula to se musí nechat .“
,,Tome!“ Vyzval ho důrazně Semír ,, Přestaň se plácat po rameni A raději mi řekni MO TIV !“
slabikoval mladý policista.
,,No peníze přeci, peníze . Rubensova dlužila Streikemu 30 000 Eur za vraždu Lindberga a Thorps chtěl vlastní firmu , specializoval se sestřihy a montáže záznamů z politických a společenských akcí a prodával to bulváru. Slušná živnost ,ale nezbývalo mu na ni mnoho času ,musel taky pracovat pro DAM computer a to ho brzdilo v rozletu.“
Všichni přítomní už dojedli a tak Tom zavolal na pikolíky stojící na chodbě . Ti za pár mimut upravili pokoj zpět do původního stavu tak, že by nikdo nepoznal že se tam ještě před chvílí konala hostina .
Přítomní se začali pomalu loučit , Hotte s Dietrem poplácali drobného kolegu po zdravém rameni poděkovali Tomovi za oběd a vzdálili se z pokoje .
Sára nenápadně zatahala Toma za rukáv a zaškemrala , odvezeš mě domu ? taxi odjelo a já…….“
,,Samozřejmě ,“ reagovala za něj Anna , dnes máte volno ,nebo raději i zítra.“ Popřála Semirovi brzké uzdravení a také odešla.
Semir se šibalsky usmál , ,,tak už proboha jděte“ a hodil po Tomovi propisku kterou měl po ruce .
,,Čau zítra brouku“ a ruku v ruce se Sarou opustili pokoj.
,,Konečně sami miláčku přitáhl si k sobě Andreu a vášnivě ji políbil .



Necháš mě řídit?. Zeptala se a dotazem vyvedla svého přítele zjevně z míry .
Doktorka Brownová nebyla příliš dobrý řidič , auto řídila zbrkle a pohyby za volantem měla nekoordinované ,navíc svým špatným zvykem nechávat nohu položenou na spojce vytáčela Toma do běla . Ten se snažil zbavit jí tohoto návyku ,ale za celou dobu jejich vztahu se mu to nepodařilo .
Sbírku špatných návyků za volantem korunovala tím , že po očku kontrolovala polohu řadící páky, prostě čas od času si nebyla jistá který rychlostní stupeň má zařazen.
Tom jí brával na jízdy po městě i po dálnici ,aby se v jízdě zdokonalila , ale často musel konstatovat že na řízení prostě nemá buňky.
,,Miláčku ,to je Semirovo auto ,mám ho půjčené, protože mi na technickém seřizují brzdy, asi by nebyl rád že mu ho hodláš zrušit.“
A chystal se sednout za volant .
,,Ty mi nedůvěřuješ , ty mi zase nevěříš, nejsem tak hrozná“ rozčílila se .
,,Dobrá ,dobrá ,rezignoval policista ,já tě tedy nechám řídit ,ale jeď prosím tě alespoň minimální doporučenou rychlostí ,nebo bych tě musel vyloučit z provozu za zdržování .“
Při předávání klíčků od vozu jí objal ,položil na kapotu a dlouze, vášnivě jí líbal..

,,To snad není pravda“ konstatovala Andrea, která celou scénu pozorovala z okna nemocničního pokoje. ,,oni jsou fakt jak puberťáci ,oni na to snad hupnou ještě v autě tady na parkovišti .
,,Cože ?!“ zeptal se Semir zvědavě a poměrně obratně se vyhrabal z postele, aby mu něco neušlo .
A na mém autě ,to…..“ myšlenku nedořekl , zdravou rukou otevřel okno a zavolal na oba přátele .
,,Že se nestydíte. Náhle Semir zpozorněl,,, Ježíš….ona …“ vyvalil oči a opřel se o parapet okna , ,,Sára bude řídit moje …..,mého…..“ a bleskurychle sáhl po mobilu.
,,Jsi prozrazena má drahá, takže sedej nebo ho klepne pepka.
,,Semire neboj, uklidńoval mírně nervózní policista svého kolegu , dám ti na něj pozor,..,,Aby neohluchl musel si Tom telefon oddálit od ucha a dal ho poslechnout Sáře .
,,Slyšíš ?“ žena se usmála , sedla za volant a jen tak ledabyle prohodila ,,Vy dva máte syndrom manželského soužití .“ Zálibně pohladila věnec volantu , ,,BMW jsem ještě neřídila a otočila klíčkem v zapalování .,,No ,aby to nebylo naposled“ odpověděl ji Tom a ačkoli se ve voze často nepoutal ,udělal to . Sára se odpíchla od asfaltu jako Michael Schumacher a Semir sykl ,, Já ho zabiju.
,,Jen klid miláčku Sára má přece řidičák ……“
,,To má „vykřikl ,ale ty jsi ji nikdy neviděla řídit ?...“ hlas mu rozčílením přeskakoval do fistulky až se musela Andrea smát . ,, Jen za poslední dva měsíce měla auto třikrát v servisu a to nepočítám ,kolikrát jsme ji museli tahat z bryndy, když si mladá dáma nedolila olej , nedofoukla pneumatiky a kontrolka benzinu je pro ni španělská vesnice . Havarijní pojistku platí tak vysokou jen proto že jí nikde nechtěli pojistit…..
,,Pokud vím“ přerušila Semirův monolog Andrea . ,,Ten průměr návštěv v servisu máte zhruba stejný…….“
,,Ale já při tom chytám zločince“ křičel ,,kdežto Sára není schopná dojet do supermarketu ,aby se jí cestou něco nepřihodilo, a když náhodou nenabourá auto tak jí ujede na parkovišti vozík a rozbije si zadní světla . ,,Nepřeháněj uklidňovala ho maně ,ať je jakýkoli řidič ,je to naše kamarádka..




Cesta probíhala nad očekávání plynule ,Tom v roli spolujezdce seděl mírně strnule a konverzace vázla , očima nenápadně kontroloval, jestli má Semirovo BMW airbag i pro spolujezdce.
Před Sářiným domem se konečně uvolnil a lačně nabral do plic studený čerstvý vzduch.
Sára spokojená sama se sebou vítězoslavně předávala klíče od vozu a vyndala tašku ze zadního sedadla. Přítel ji galantně pomohl a jejich pohledy se střetli . Mladý muž zajel prsty do její tmavé kštice a políbil ji .
,,Pomůžeš mi nahoru ?“ zeptala se celkem zbytečně. O pár minut později za nimi zaklaply těžké dveře Sářina bytu a mileneckému páru se na pár hodin zastavil čas.





KONEC
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuZobrazit autorovy WWW stránky
2) Bankovní loupež
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina  
Strana 1 z 1  

  
  
 odeslat nové téma  Odpovědět na téma