AFC11.cz    Diskusní fórum    Pravidla    FAQ    Hledat    Uživatelé    Registrace    Přihlášení 
odeslat nové téma  Odpovědět na téma

Vadí vám, když je povídka uvedena něčím k zamyšlení?
Ano, rozhodně.
0%
 0%  [ 0 ]
No, nemuselo by to tam být...
0%
 0%  [ 0 ]
Je mi to jedno, prolétnu to očima a zajímá mne povídka
0%
 0%  [ 0 ]
Jak kdy, musí mi být něčím sympatické
20%
 20%  [ 1 ]
Přečtu si ho rád(a).
80%
 80%  [ 4 ]
Celkem hlasů : 5

Šála



Založen: 17. 10. 2007
Příspěvky: 549
Bydliště: Brno
Odpovědět s citátem
    Tak mne zase napadl takový drobek, ale to bych nebyla já, kdyby se mi vešel na pár řádků. Ale věnuji jej všem, kteří povídky čtou a komentují a především Elwen. Doufám, že se bude aspoň trošku líbit.



    Slyšeli jste někdy o Efektu motýlího křídla? Je to moc zajímavý termín, který si vymysleli vědci, a jímž si také mnohdy pomáhají, když se jim nechce něco vysvětlovat Smile. Ale teď vážně, je to velmi hluboká oboustranná myšlenka: jednak o tom, že nikdy nedokážeme jít až k úplně první příčině jakékoli věci či události, což je význam často opakovaný. Ten druhý z něj spíš jen vyplývá, nikdy nedokážeme domyslet, co naše jednání může způsobit...


Šála

Navlékl si triko, přes ramena přehodil bundu, pak ji zas odložil na opěradlo židle a okolo krku si pečlivě zamotal šálu, kterou pletla babička. Teplo okamžitě objalo jeho krk a bylo cítit všude, kde jej kryla huňatá hladce spletená vlna. Lehce nepřítomně se usmál, opět si oblékl bundičku, pranic nedbaje na její kožený límec, který by si teď klidně mohl vzít dovolenou, stáhl ramena k bradě a požitkářsky je opět uvolnil, užívaje si teplo a měkkost kol krku. Míře ke dveřím si ji ještě upravil, ač si ji ovinul tak pečlivě, jako ona, jen u toho neměl tak nešikovné prsty.

Ale to nejsme na začátku, já vím. Tak ho tu tedy chvíli necháme, a já vám povím, jak se to seběhlo...

Stál tu už nějakou dobu a mohl by vyprávět, kolik aut se přes něj přehnalo. Že ten červený renault porušil omezenou rychlost, zelený saab měl píchnutou pneumatiku a modrý mercedes měl za volantem fešného řidiče. Stál tu už od nepaměti a mohl by prozradit každou vlnku, která mu narazila do pilíře. Stál tu už dlouho, a tak mu přišlo, že dívka, která pod ním teď přebírala kamínky, tu byla jen párkrát, přestože ona měla pocit, že tady vyrostla. Most přes Rýn jí poskytoval úkryt ke hrám. Místo, o němž věděla jen ona a jediná osoba, které to prozradila. Babička.

Ale ta ji bude hledat až v poledne, do té doby musí dostavět ten domeček pro skřítky, a na to potřebuje kvalitní kouzelné kamení, to jest takové, které je krásně zaoblené a na povrchu malované lety přírodních procesů. Přesně takové, které bývalo u vody, ale nesměla se uráchat, to by ji sem babička už víckrát nepustila. Toužebně pohlédla ke břehu, pamatujíc jejich domluvy, kterou by ji ani nenapadlo porušit. Tedy nenapadlo, kdyby...

Postavila se zpříma naklánějíc hlavičku, aby si lépe prohlédla něco, co do vody nepatřilo. Popoběhla několik kroků blíž, stále poctivě udržujíc bezpečnou vzdálenost, ale bedlivě pátrajíc po divnosti na břehu. On je to kluk. A pěkně mokrý. Ta tam byla dohoda, tady šlo o zdraví. Co o zdraví, o život, a ten má podle jakéhosi francouzského dokumentu větší váhu, než cokoli ostatní. Konec konců, i podle babičky je zdraví to nejdůležitější, že? No, teď není čas se jí ptát, teď je čas tak akorát doběhnout blíž, ještě po kratičkém zaváhání nakonec skočit do vody a po kolena se zmáčet. Teď ho jen chytit a vytáhnout, přece nemůže zůstat v té ledové vodě.

Ale po několika unavujících pokusech na skutečné tahání nedošlo, protože se jí zapletly zmáčené nohy a pleskla sebou na kluka, který poděšeně zamrkal a sotva se přestal dusit vodou, pronesl hlubokým vyčerpaným a zmateným hlasem: "Co to? Co se to...?"
Tak on to není kluk, on je to chlap, teda pán, jak by ji opravila babi.
"Jsi pěkně studenej, měli bychom vylézt z té vody." poučilo ho stvořeníčko, jež se vedle něj pokoušelo postavit na nohy.
"Dobrý" hluboký nádech "nápad." odpovědělo to stvoření s mystifikující výškou.

Společně se vydrápali na břeh, z dosahu studených vlnek a k opoře jednoho z pilířů, o nějž se vyčerpaný muž opřel.
"Hmm, nevypadáš dobře, měl bys raději vstát a jít do tepla."
Jen nechal klesnout hlavu a u úst se mu srazil obláček páry.
"Teď bys neměl spát, musíš se zahřát." protestovalo děvčátko. "Tumáš." smotala si z krku dlouhý kus vlny a pečlivě, ač trošku nemotorně, mu ji ovinula kolem krku a zastrčila pod promočenou bundu.
"A teď pojď, musíme do tepla, než nastydnem." zatáhla ho za ruku. "Ale ty nemáš spát." pronesla vyděšeně, když muž nereagoval ani pohledem. Jen nechal zavřené oči a u úst se mu v pravidelném rytmu srážely další, maličké, skoro neviditelné obláčky.
"To není dobrý." zakroutila hlavou, napůl vyděšeně, napůl udiveně. "No tak, vstávej, musíme do tepla."
Nakonec nad marnou snahou mávla rukou a přitáhla si těsněji, k nyní holému krku, límec bundičky.

Ale to vlastně pořád není začátek, protože jsem vám neřekla, kde se vzal v kolínském Rýnu přerostlý trpaslík.

Je tu už roky, kdyby jí lidé chtěli poslouchat a rozumět, mohla by říci mnohé, třeba to, že se po ní už velmi dlouho, možná vůbec nikdy, nikdo neproháněl takovou rychlostí, jako nyní posádka černého jeepu a stříbrného BMW. A kdyby se jen hnali, oni ještě všemožně zahýbali a strhávali volant, to všechno prosím pěkně na ní, na cestě, která se nacházela kousek od prudkého srázu.

A přesně o to jim šlo, potřebovali se ho zbavit, opravdu nepotřebovali poldu pověšeného na patách, když měli v kufru tak cenný náklad. Jenže ten mizera řídil zatraceně dobře, s tím nepočítali. Ale pro tuhle trasu si nevybral dobré autíčko. Tady tahle zatáčka, to bude ona. Podařilo se. Spolujezdec ještě rychlým pohledem přes rameno zjistil, že auto sjelo ze silnice, ale místo aby se po srázu skutálelo jako dítě, jež válí sudy, jakýmsi zázrakem po něm dokázalo sjet. Bohužel přímo do jednoho z nejhlubších úseků řeky.
"Ten už polyká andělíčky." konstatoval spokojeně spolujezdec kvapem mizícího jeepu.

Řidič stříbrného vozítka se ovšem polykáním andělíčků nezdržoval, jelikož ho plně zaměstnávalo odepínání pásů, otevírání dveří a všeobecně pokusy o záchranu života. Nakonec se se vším pořádně popral, pás div nepřetrhl, dveře vyrazil a zběsilým mácháním končetin se dostal nad hladinu, kde ještě chvíli lapal po vzduchu, než vyčerpáním ztratil vědomí a nezbylo mu, než se nechat unášet proudem.

Ale to vlastně taky nebyl tak úplně začátek, protože nevíte, jak se na tu cestu, tak vzdáleně připomínající dálnici či silnici, nebo prostě jiné místo autům vlastní.

Takže to bylo tak. Náš komisař se zase jednou přes svou službu na dálnici zapletl do pěkně nebezpečné akce a...a víte co, já vám raději řeknu, jak to dopadlo, co říkáte?

Tak tedy, nezbylo mu, než se nechat unášet proudem. A ten jej donesl až k mělčímu místu, nad nímž už od nepaměti stojí most, pod jehož pilířem se jeho tělo dostalo ke břehu a následně se opřelo o jeden ze sloupů. Holčička, jež mu k tomu dopomohla a pokoušela se jej probudit nakonec nad marnou snahou mávla rukou a přitáhla si těsněji, k nyní holému krku, límec bundičky.

Rozběhla se známou cestou až k babiččině domku, přestože bylo ještě dávno před polednem a ona neměla dostavěno. Než jí babička stačila zkusit vyčinit za zmáčené oblečení, vychrlila ze sebe, kdo to sedí pod mostem, a babička tak popadla mobilní telefon, z jehož pomocí bylo snadné přivolat odbornou pomoc. Malá se mezitím stihla převléci i přezout do suchého a do termosky uvařit čaj.
"Tak a teď mi ho honem pojď ukáz-, ale Jitulko, co to děláš?"
"To je čaj, pro něj, je zmrzlej jak rampouchy, cos měla na střeše."
"A osladila jsi jej, dala jsi tam citrón, co?"
"A jéje."

S již doslazeným čajem v teplouchovávající láhvi doběhly obě na most, skoro společně se sanitkou, jejíž posádka zabalila promrzlého muže do deky a posadila jej do útrob svého záchranného vozidla, když se už trošku probral.
"Babi, ať mě k němu pustí, má mou šálu a já mu nesu čaj."
"Tak ty mu neseš čaj, to ho jako já nemusím chystat? Tak pojď, ty špunte." vyzvedl ji dovnitř sanitky záchranář, který se o něco teplého k pití právě začal starat.

"Vrátím ti ji." začal se komisař osovobozovat z deky.
"Jen si ji nech, je od babičky, zahřeje tě."
"A kdo zahřeje tebe?"
Pokrčila ramínky.

"Tak jedem!" zavelel lékař, který si vyslechl babiččin popis události.
"Ale kde je Jitka?" protestovala stařenka.
"Asi máme o pasažéra navíc." zašklebil se záchranář pohodiv hlavou k do klubíčku stulenému děvčátku v náručí drobného skoroutopence, jak oba vyčerpáním usnuli.

Z nemocnice jej, po pro něj již rutinních vyšetřeních a usušení oblečení, záhy propustili. Míře ke dveřím si ji ještě upravil, ač si ji ovinul tak pečlivě, jako ona, jen u toho neměl tak nešikovné prsty.

Za její teplo byl znovu pořádně vděčný na parkovišti, kde na něj již čekal o modrý mercedes opřený kolega, který jej měl dovézt na stanici, k otázkám Šéfové a k neoblíbenému vyplňování hlášení.
"Můžeš mi říct, jak ses dostal až sem?"
"Doplaval." ušklíbl se, když nasedal.

***

"Semire, co to máš za nový módní doplněk?" zajímal se zrzavý technik, když si na KTU přijeli pro nálezy z utopeného BMW.
"To teď tahá pořád." obrátil Tom oči v sloup.
"Tohle?" zatahal si Semir za huňatou tmavomodro-šedo-černou vrstvu na krku, která, ač nebyla křiklavě barevná, na něm byla víc, než nápadná. "To je šála od babičky." prohlásil pyšně.

_________________
nevím proč mne zaujal tenhle citát, ale něco do sebe určitě má:
    "I am still, thank God, an atheist."
    (Luis Buñuel)
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuOdeslat e-mailZobrazit autorovy WWW stránkyICQ
Všelicos
Administrátor

Založen: 15. 10. 2007
Příspěvky: 627
Bydliště: KTU
Odpovědět s citátem
Páni, text jsem přelétla jedním dechem. Bya jsem zvědavá, co jsi vykutila, protože o EMK jsem již slyšela (btw. vidělas Osudový dotek? Smile )... a předčilo to má očekávání. Navíc je Tvé dílko takové milé, jakoby prodýchnuté tou atmosférou dětství... Moc se mi líbí, Fíčku (a nějak vnitřně mne potěšil čtvrtý řádek od konce Laughing ) Smile

_________________
Ben: "Jak jsi na to přišel??"
Hartmut: "Neřeknu. Stejně to nechcete vědět."
(...)
Ben: "ODHOĎ TEN SEKÁČEK!!!!"
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuZobrazit autorovy WWW stránky
kajusia


Založen: 15. 10. 2007
Příspěvky: 447
Odpovědět s citátem
Krásná povídka, Fíčku!
Strašně mě pohladila na dušence a rozněžnila. Embarassed Je v ní skryt poklad krásný a hřejivý... asi tak jako šála od babičky. Embarassed

Líbí se mi styl, jakým jsi dílečko napsala. Takový lehoučky jako pírko a přitom... není to jen pohádkový styl. Mám hrozně ráda, když je v povídkách vypravěč. Embarassed Smile

Nu a efekt motýlího křídla? Ano, slyšela jsem o něj a vždy si u toho pojmu představím nádherného, barevného s velkými křídly motýlka.. Smile
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuICQ



Založen: 17. 10. 2007
Příspěvky: 549
Bydliště: Brno
Odpovědět s citátem
    Holky, oběma vám moc děkuji za komentáře!

    Všelko, Osudový dotek jsem neviděla, ale podle prolétnutí recenzí to plánuji na půlku února (jen co se nebudu muset učit a budu si ho moci vychutnat:)). Moc děkuji za tip! A jsem taky strašně ráda, že se ti dílko líbilo! Embarassed

    Káji, tvůj druhý řádek mne taky tak nějak zahřál. Vypravěč byl pokus a jaksi se mi ulevilo, že se líbil. Smile
    Já, když jsem o efektu poprvé slyšela, jsem si představila jen průhledný, jako pírečko lehký spíš stín či obrys motýla, který lehoučce mávne křídlem a...

    ještě jednou děkuju Smile, Fí

_________________
nevím proč mne zaujal tenhle citát, ale něco do sebe určitě má:
    "I am still, thank God, an atheist."
    (Luis Buñuel)
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuOdeslat e-mailZobrazit autorovy WWW stránkyICQ
ReeR


Založen: 14. 12. 2007
Příspěvky: 112
Bydliště: Most
Odpovědět s citátem
souhlasím s ostatními, je to výborný kousek Laughing
v tomhle nepřátelským světě plným krutosti to bylo jako pohlazení.

_________________
The truth is out there
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuOdeslat e-mail



Založen: 17. 10. 2007
Příspěvky: 549
Bydliště: Brno
Odpovědět s citátem
    Reer, moc děkuji Embarassed Smile.
    Mimochodem, už nějakou dobu koukám na tvoji ikonku, moc pěkná.


_________________
nevím proč mne zaujal tenhle citát, ale něco do sebe určitě má:
    "I am still, thank God, an atheist."
    (Luis Buñuel)
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuOdeslat e-mailZobrazit autorovy WWW stránkyICQ
ReeR


Založen: 14. 12. 2007
Příspěvky: 112
Bydliště: Most
Odpovědět s citátem
taky moc děkuju, teď je řada na mě abych se Embarassed
já miluju žirafy Laughing - tohle je žirafka žofka Very Happy

_________________
The truth is out there
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuOdeslat e-mail
Elwen


Založen: 16. 10. 2007
Příspěvky: 90
Bydliště: Brno
Odpovědět s citátem
Jéééj... Very Happy proč mi to něco velmi připomíná...? Smile Sice to není Efekt motýlího křídla, přiznám se, jsem neználek a nevzdělanec, ale nic mi to neříká... Embarassed

Ale to malé třeštidlo je mi povědomé.. Smile Děkuju Fíčku, moc jsi mně potěšila.. Smile

A moc děkuju za věnování... Smile

_________________
Vždy existuje možnost volby, ačkoliv nemusí být zrovna taková, jakou si představuješ.

http://www.jitt-ulet.blog.cz
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuICQ



Založen: 17. 10. 2007
Příspěvky: 549
Bydliště: Brno
Odpovědět s citátem


    ReeR, tak žirafy...hmmmhmm Smile. Krásná zvířátka. Že Žofku zdravím!


    Ano, to malé třeštidlo, má milá Elw, ti má hodně co připomínat, a co se týče EMK: Jitt, neseděla jsi náhodou v druhé lavici od katedry, když nám jej Freedom tak barvitě líčil? Neumírala jsi tam s námi společně smíchy? Jak na tak silný emotivní zážitek můžeš zapomenout?Very Happy ( Laughing Laughing Laughing ). No dobře, budiž ti odpuštěno, jelikož to bylo v prváku Smile.

    Ale jsem hrozně moc ráda, že tě to potěšilo, moc:)

    Pro ty, kterým Efekt motýlího křídla nic moc neřekne, ve zkratce jsem jej nastínila v úvodu. Motýl je tam zapletený tak, že nějaký motýlek mávne křidélkem, pohne s několika molekulami vzduchu, následuje množství nepopsatelných kdovíjakých reakcí a v konečném důsledku to způsobí řekněme tornádo v Jižní Karolině.


_________________
nevím proč mne zaujal tenhle citát, ale něco do sebe určitě má:
    "I am still, thank God, an atheist."
    (Luis Buñuel)
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuOdeslat e-mailZobrazit autorovy WWW stránkyICQ
Elwen


Založen: 16. 10. 2007
Příspěvky: 90
Bydliště: Brno
Odpovědět s citátem
Lol, vzhledem k tomu, ze hlasky oprvaku jsou asi nenavratne ztraceny, jelikoz nemuzu najit ani jeden sesit z prvaku (az se to dozvi Now tak pomahej mi Panbuh Embarassed) a tak se nemohu podivat a pripomenout si, co jsme to tam vlastne provadeli... Smile ale kdyz to tu tak popisujes, jo, neco mi to rika.. Smile (nebylo to naahodou o Obovi a o znamkach? Wink)

_________________
Vždy existuje možnost volby, ačkoliv nemusí být zrovna taková, jakou si představuješ.

http://www.jitt-ulet.blog.cz
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuICQ
Ajši
Administrátor

Založen: 14. 10. 2007
Příspěvky: 1513
Bydliště: Hodonín
Odpovědět s citátem
Drobek, Fí? Laughing Laughing Laughing no tedy... ten si představuji jinak Laughing Laughing Laughing ne, vážně... přiznám se, že vzhledem k tomu, že nepíšeš nijak jednoduše (což je poklona), vyhovovaly by mi kratší dílky Very Happy

Začátek o mostu je překrásně napsaný, Fíčku, skutečně! Moc se mi to líbilo, pohrála sis s větami a ty působí moc půvabně!

Nebohý Pacička... zrovna Turečkovi musí být děsná kosa... honem do tepla, nebo nastydne! Crying or Very sad


Ale to vlastně pořád není začátek, protože jsem vám neřekla, kde se vzal v kolínském Rýnu přerostlý trpaslík.


Jíííí... jííííííííííííííííííííík! Ne ne a ne, PROTESTUJI! Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad


Řidič stříbrného vozítka se ovšem polykáním andělíčků nezdržoval, jelikož ho plně zaměstnávalo odepínání pásů, otevírání dveří a všeobecně pokusy o záchranu života.


Úžasná věta! Laughing Laughing Laughing opravdu se Ti povedla, pobavila a přitom to skvěle ilustruje Very Happy

__________

Jééééééééééééééééé, Fí, to byla půvabná povídka, vážně krásná! Optimistická, milá, taková hladící po duši.... navíc skutečně moc dobře a mile napsaná: prostě se SKVĚLE povedla!

Napadá mě jen, že se ony čas oddělující větičky daly napsat kurzívou Wink ale to je detail. Moc se mi to líbilo...
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávu



Založen: 17. 10. 2007
Příspěvky: 549
Bydliště: Brno
Odpovědět s citátem
    Wox, děkuji za ohromný koment!

    Co se týče dílků: Já se tak snažila napsat krátkou povídku:D, ale fakt to nevyšlo (zase Embarassed Very Happy), uvažovala jsem nad rozdělením, ale nakonec jsem nevymyslela, kde to nejlépe rozdělit a tak jsem to sem dala jednoduše v celku Smile.

    add přerostlý trpaslík, to já nee, to vypravěč....Smile

    I nad oddělením větiček jsem přemýšlela, ale nakonec jsem si řekla, že to celé vypráví vypravěč a tak odlišovat není proč....

    Moc děkuji za pochvaly, strašlivě potěšily, stejně jako celý koment! Embarassed Smile


_________________
nevím proč mne zaujal tenhle citát, ale něco do sebe určitě má:
    "I am still, thank God, an atheist."
    (Luis Buñuel)
Zobrazit informace o autoroviOdeslat soukromou zprávuOdeslat e-mailZobrazit autorovy WWW stránkyICQ
Šála
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Časy uváděny v GMT + 1 hodina  
Strana 1 z 1  

  
  
 odeslat nové téma  Odpovědět na téma